MUSTUL DE STRUGURI

miercuri, 22 octombrie 2008


salata de ton,pogacele fragede cu unt si lapte si...faimosul must de struguri! nimic mai bun si mai sanatos!










Inainte de a spune cateva lucruri interesante despre must, mentionez ca abia l-am asteptat anul acesta, iar cand Inuta a postat reteta ei pe blog, au cazut ceva "precipitatii". Si cum iubitul meu sot mi-a indeplinit dorinta, aceea de a-mi aduce mustul dorit, am zis ca trebuie sa am si ceva bun langa el, o chifla calda, o mancarica apetisanta, ceva de genul asta. Poate cineva se intreaba de ce consider eu mustul o bautura asa de mareata sau de ce imi plac strugurii chiar atat de mult. Ei bine...iata de ce!
Proprietatile curative ale strugurilor sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri, cura de struguri fiind pe vremuri un remediu recomandat pentru numeroase afectiuni. Un kilogram de struguri echivaleaza, ca valoare nutritiva, cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, vreo 2 kg de portocale, iar 1l de must cu aproximativ 1,5 l lapte de vaca, 0,6 -0,7 kg carne, 1 kg de peste, 0,2 kg de branza, 1,2 kg de cartofi, iar lista poate continua.
Mustul poate fi folosit în curele de slăbire, odată cu eliminarea kilogramelor nedorite eliminându-se din organism şi toxinele. De asemenea, mustul este recomandat şi celor care depun activităţi intelectuale intense. Strugurii roşii sunt un foarte bun antioxidant, scad nivelul colesterolului din sânge, iar conţinutul de acizi graşi, cum este Omega 6, ofera o importantă protecţie vasculară.
Compresele cu struguri, mai ales cojile de struguri folosite extern, ajută porii, inestetici, să se resoarbă şi ajută la pigmentarea normală a pielii. Reîmprospătarea tenului poate fi făcută cu ajutorul mustului, aplicat pe o compresă şi apoi pe faţă. Sucul, pus pe tifon, ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decât la cei albi. Frunzele de viţă-de-vie pot fi folosite acasă, sub formă de infuzie.
Pentru menţinerea elasticităţii şi frumuseţii pielii se poate face, de două ori pe săptămână, un masaj uşor cu suc de struguri. Coaja strugurilor este o importantă sursă de vitamina C şi B şi de minerale, motiv pentru care aceasta trebuie inclusă în alimentaţie. Strugurii oferă o stare de relaxare organismului, având şi un efect antiinflamator. Este important să fie consumaţi cu tot cu coajă. Chiar dacă, uneori, nu are un gust excelent, aceasta conţine multe minerale şi vitamine.Coaja, uscată şi măcinată, trebuie amestecată cu cereale sau miere la micul dejun, pentru prevenirea infecţiilor. Dar, atenţie! Strugurii pot avea un efect neplăcut asupra intestinului, de aceea se recomandă ca o cură cu struguri să nu înceapă de la cantitatea maximă, ci prin introducerea, treptată, a alimentului în meniul zilnic.

Orice cură cu vin, must sau struguri nu trebuie începută fără recomandarea medicului!
(sursa-Crina Rodeanu)

'' CINE CONSUMA STRUGURI, CONSUMA SOARE CONDENSAT''(proverb)

4 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Draga Cata sa-ti fie de bine! F interesante informatiile despre must. Nota 10!

Ducesa spunea...

Draga Ina, multumesc mult! chiar ma faci sa rad, am baut la must pana mi s-a umflat burta.a, multumesc si pentru zecar.puuup!

Laura spunea...

...cu meniul asta chiar m-ai nenorocit!!! :P
...caci imi place la nebunie tonul, salata de ton...orice cu ton :D ...si mustul!!!!!!!!!!!
Acum mi-e dor de via noastra, care-a fost si nu mai e...
Si noi ne umflam de must cand il faceam...asa proaspat, e atat de buuun!!! Imi amintesc ca nu ne puteam opri din baut :)))

Frumoasa postare, felicitari!

Ducesa spunea...

Multumesc Laura de felicitari, esti tare draguta!nu de multa vreme iti urmaresc blogul care e minunat.

 
Ganduri - by Templates para novo blogger