OPERA - reteta saptamanii

miercuri, 19 noiembrie 2008

Prajitura Opera este formata din mai multe straturi de blat de tort cu migdale maruntite, numit blat Mona Lisa. Intre straturi se pune crema de cafea, iar prajitura este invelita cu ciocolata fina. Exista mai multe variante, cu crema de cafea sau ciocolata. Aceasta faimoasa prajitura a fost creata la Paris in anii '50, alaturi de alte specialitati cunoscute. Cand Gaston Lenotre s-a stabilit la Paris a creat o versiune a acestei prajituri, care se foloseste in zilele noastre. Glazura de ciocolata trebuie pusa cu atentie si pe partile laterale, cu ajutorul unui cutit cu lama lata. Se pastreaza la rece.


8 portii

Timp de pregatire:45 minute

Timp de gatire:35 minute

Ingrediente: 150 g unt (nesarat)


100 g faina


5 oua


200 g zahar extrafin


1 plic praf de copt (stins in zeama lamaie)


100 g migdale maruntite


400 g ciocolata amaruie pt menaj


250 ml smantana lichida


2 pliculete cafea instant


10 ml esenta rom


sirop


350 g glazura de ciocolata


100 g unt



1. se unge cu unt si se presara cu faina o forma dreptunghiulara pentru prajituri, cu lungimea de 25 cm si latimea de 20 cm. Se amesteca 5 galbenusuri cu zahar. se bate bine amestecul cam 2 minute pana cand se albeste. apoi se adauga faina, praful de copt si migdalele.se amesteca ingredientele cu o lingura de lemn, apoi se toarna untul topit.


2. se bat spuma 4 albusuri si se adauga la compozitia preparata anterior.se toarna amestecul in tava si se niveleaza. se coace la cuptor, la 180 grade C, timp de aproximativ 35 minute. se infige o frigaruie metalica in mijlocul blatului- daca ramane curata si uscata, aceasta este gata. se pune blatul la racit pe un gratar. se spala tava in care s-a copt blatul.


3. Se prepara crema de cafea. se rade ciocolata si se pune intr-un castron. se fierbe smantana si se toarna peste ciocolata; se amesteca cu o spatula de lemn, apoi se adauga untul ramas si 2 pliculete de cafea instant (nes), amestecand incontinuu pana cand se obtine o crema omogena si lucitoare. se tine la temperatura camerei.



4. Se prepara prajitura. se tapeteaza tava cu doua folii de plastic. se taie blatul in trei straturi cu aceeasi grosime. se pune un strat in tava si se insiropeaza.



5. Se toarna jumatate din crema intr-un strat uniform. se pune al doilea strat de blat, peste care se toarna crema ramasa. La final, se pune al treilea strat de blat. Se apasa usor prajitura, apoi se pune la frigider timp de 6-8 ore. se scoate prajitura rece si se rastoarna pe un gratar pus deasupra unei tavi. se scot foliile de plastic.



6. Se topesc 350 g glazura de ciocolata in bain-marie, la foc mic. se toarna peste prajitura si se acopera toata suprafata cu glazura. se lasa sa se raceasca 30 minute, dupa care se baga la frigider 2 ore. Scrieti cuvantul "Opera" pe suprafata prajiturii, cu crema de unt pusa intr-o seringa pentru decor.




4 comentarii:

broscutza spunea...

super apetisanta opera ta!!! nu mai slabesc eu in stilul asta!! mii de pupicuri si o zi excelenta!

Ducesa spunea...

merci draga mea! mananca orice, dar nu mai manca dupa ora 16. pentru mentinere, nu mai manca dupa 18! asta e smecheria!

Laura spunea...

Superba!!! Am s-o fac, caci imi place la nebunie "cum suna" :P
...nu rezist cand vad cafea, ness, etc... :D

Weekend frumos in continuare!

Ducesa spunea...

merci la fel! prajitura e fina si buna, eu am incredere in bucataria frantuzeasca ca are multe delicatese.te pupic!

 
Ganduri - by Templates para novo blogger