Placinta pascala cu spanac

miercuri, 15 aprilie 2009

6 portii: 8 oua, 600 g spanac, 1 catel usturoi, 2 cepe mari, nucsoara, vin alb, 50 g unt, 400 g aluat placinta, o canita smantana, sare si piper.

1. Se fierb 5 oua timp de 10 minute. Intre timp se curata spanacul, se spala si se scurge. Se curata usturoiul si cepele, apoi se taie marunt. Se caleste ceapa cu usturoiul, sarea, piperul, nucsoara, o lingura vin, spanacul...pana devine o pasta moale. toate astea se calesc in unt, inlaturand lichidul din cand in cand. Curatati ouale.
2. Intindeti aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina, pana ce are o grosime de 3 mm. Se unge cu unt tava si se pune aluatul. Se pune spanacul peste aluat, ouale tari si se ingroapa in umplutura.
3. Se bat un ou intreg cu 2 galbenusuri si 5-6 linguri de smantana. se adauga sare, piper si nucsoara, apoi amestecul se intinde pe placinta.
4. Se pune placinta in partea din mijloc a cuptorului si se coace timp de 40 minute. Se scoate din cuptor, se lasa cateva minute, apoi se pune pe un platou.

Aceasta placinta provine din partea centrala Frantei. Se serveste ca aperitiv cald si poate fi felul principal la cina.

Efectele nocive ale detergentilor




Detergentii casnici si industriali nu sunt considerati toxici in mod oficial, dar, cu toate acestea, sunt periculosi pentru sanatatea populatiei si a mediului inconjurator. In privinta modului in care aceste substante afecteaza copiii, lucrurile sunt ceva mai complicate. 20% dintre copii sufera de diverse forme de astm si, in aceeasi proportie, de dermatita ori alte afectiuni ale pielii, utilizarea detergentilor obisnuiti afectandu-le grav starea de sanatate. Alternativa detergentilor ecologici fabricati din porumb, rapita, sfecla, lucerna sau grau e deosebit de interesanta, insa influenteaza negativ productia de hrana, cu care se confrunta omenirea la ora actuala, din cauza saraciei si a fabricarii masive a biocombustibililor. Potrivit numeroaselor studii de specialitate si reglementa rilor Consiliului Europei cu privire la utilizarea detergentilor, substantele periculoase din compozitia acestora sunt reglementate in permanenta, in incercarea de reducere a productiei celor anionici si cationici, in favoarea celor neionici (ecologici).
Creat pentru uz industrial in 1916, de chimistul german Fritz Gunter, detergentul pentru menaj, care sa nu atace pielea prea rau, a aparut in anul 1933. Este un produs de sinteza de origine petrochimica, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului, in masura sa penetreze murdaria cea mai persistenta. Din cauza agresivitatii lor, detergentii sunt considerati periculosi pentru om si distrug sistematic mediul planetei.
Pericol, in special pentru copii
Detergentii sunt substante cu care omul intra in contact in fiecare zi. In compozitia acestora se regasesc substante deseori incriminate de declansarea unor manifestari alergice sau iritative. Dupa unele pareri, inalbitorii optici (fluorescenti) creeaza iluzia de alb, sporind de fapt stralucirea hainelor, prin convertirea razelor in spectrul UV (ultraviolete) la lumina. Pot provoca iritatii ale pielii la expunere indelungata la soare, iar cei mai multi nu sunt biodegradabili. Deversati in ape neepurate 100%, inalbitorii dauneaza grav mediului inconjurator. LAS, substanta ce se gaseste in compozitia detergentilor, este un liniar alchil-benzen sulfonat utilizat in stare pura, ce poate cauza iritatii ale pielii in urma contactului prelungit. Printre ingredientele detergentilor mai sunt intalniti nitrati si parfumuri. Persoanele cu piele sensibila, in special copiii, risca o degradare grava a straturilor superficiale ale epidermului, sub actiunea particulelor de detergent care n-au fost inlaturate complet prin clatire, dupa spalare, din textura articolelor de imbracaminte. Luand ca exemplu doar afectiunea numita dermatita, trebuie spus ca aceasta provoaca inflamatii precum pielea uscata, hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime), cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice reliefate - bubite) sau vezicule (leziuni cu continut lichidian - basici). Solutia pentru depasirea acestei probleme o constituie utilizarea detergentilor ecologici, deoarece o piele sensibila - cum este cea a copiilor - are nevoie de o atentie speciala
Poluare mondiala
Ca materie prima pentru obtinerea detergentilor se folosesc substante de origine petrochimica: arene, alchilarene, amine si altele. Detergentii anionici si cationici, spre deosebire de cei neionici (ecologici) prezinta marele dezavantaj ca nu sunt biodegradabili decat intr-o foarte mica ma- sura. Ajunsi in apa ori in sol, acestia nu se descompun sub influenta microorganismelor, asa ca n-au cum sa-si piarda nocivitatea. Pe de alta parte, producerea detergentilor clasici provoaca mari emisii poluante de gaze in atmosfera, fenomen ce amplifica efectul de sera cu care se confrunta intreaga planeta. Detergentii de vase nu sunt atat de periculosi pentru mediu, fiind mai biodegradabili in comparatie cu cei pentru rufe. Pe ambalajul acestor produse trebuie inscriptionat mesajul: „Pentru a economisi apa si energie si pentru a proteja mediul nu introduceti vasele sub jetul de apa, ci scufundati vasele in apa si folositi dozele recomandate. Puteti spala foarte eficient fara sa folositi multa spuma“. In cazul detergentilor pentru rufe, pe etichetele de pe ambalaje trebuie mentionata categoria de inalbitori si alte substante nocive continute. Si chiar sunt trecute, fara insa a putea fi citite cu ochiul liber, ori intr-un limbaj pe care il inteleg doar specialistii. La ora actuala, din consumul total de detergenti, doar 15% sunt bio.
Cum ne distrugem planeta
Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergentilor si chiar cele datorate consumului casnic sunt antrenate de ploi, ajungand la adancimi foarte mari, chiar si dincolo de panza freatica. Uniunea Europeana are in plan inventarierea si depoluarea solurilor contaminate din toate cele 27 de state membre, dar este putin probabil sa faca fata unei asemenea provocari in viitorul apropiat. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca solurile agricole sunt tot mai infestate, pe langa pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanta intalnita in detergentii anionici, cei mai bine vanduti la nivel mondial. Consumul acestor produse in UE este estimat, pentru anul 2010, la 3,4 milioane de tone. Pentru cresterea performantelor detergentilor, in compozitia acestora se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata faunei acvatice. Marea Neagra este cea mai afectata intindere de apa din lume din cauza lipsei de oxigen. Deja mii de specii de plante si animale subacvatice au disparut.
Dan COSTE

PASTE FERICIT !

De maine voi lua o mica vacanta, asa ca va spun de pe acum:
Fie ca invierea Domnului sa va aduca in suflet lumina, pace si prosperitate !
Doamne'ajuta!








Clatite umplute cu piure de banane, cu crema de lamaie

marți, 14 aprilie 2009

Clatitele sunt preferatele mele si pentru ca detin cateva retete fine, va impartasesc una dintre ele care imi place in mod deosebit.
Aluat: 125 g faina, 1 cana lapte, 4 oua, 20 g unt topit, putina sare, putin zahar( optional)

Faina se pune intr-un castron mare. Se face o adancitura la mijloc si se pun sarea si zaharul. Se adauga ouale. Se amesteca cu o spatula, amestecand cate putin faina cu ouale, pana ce aluatul devine fin.Se adauga untul topit amestecand in continuare. Se adauga laptele cate putin, amestecand cu telul ca sa nu se formeze cocoloase. Se acopera vasul si se lasa sa stea 2-3 ore.
Ingrediente pt. 12 portii:
aluatul, 2-3 linguri zahar pudra, 3-4 linguri Cointreau( lichior de fructe), 50 g unt, 5 banane, 4 linguri zahar, 1 lingura scortisoara
Crema de lamaie: 10 cl zeama lamaie, coaja rasa de la 1 lamaie, 3 galbenusuri, 4 linguri zahar, 1 ou, 60 g unt
1.Se prepara aluatul.
2. Se prepara pireul de banane: intr-o cratita mare se topeste untul, la foc mic. Se adauga bananele taiate rondele, apoi zeama de lamaie, zaharul si scortisoara. Se lasa pe foc 5 minute amestecand frecvent, pana ce capata consistenta de pireu.
3. Se fac 12 clatite mici si fiecare se pune intr-o forma. Se umplu cu pireul de banane. Se impreuneaza colturile clatitelor. Se lasa la rece 2-3 ore.
4. Se prepara crema de lamaie: se incalzeste zeama si coaja de lamaie intr-o cratita mare. Intr-un castron se amesteca galbenusurile, zaharul si oul. Compozitia se muta intr-o cratita si se da intr-un clocot, amestecand incontinuu. Se ia de pe foc si se adauga untul. Se lasa la o parte. Cuptorul se preincalzeste la 240 grade.
5. Se scot formele din frigider si se inmoaie putin in apa fierbinte inainte de a scoate clatitele. Se reincalzesc in cuptor si se presara deasupra zahar pudra.
6. Se incalzeste Cointreau-ul, se toarna peste clatite si se flambeaza. In jurul clatitelor se pune putina crema de lamaie si se servesc.

"Ce-as fi daca as fi..."

luni, 13 aprilie 2009


Leapsa primita de la Inuta... multumesc si pentru premiu, esti o draguta!


- o floare: lacramioara

- un anotimp: primavara

- o culoare: roz

- un animal: caprioara

- un obiect vestimentar: rochita

- o piesa de mobilier : raft de carti ( biblioteca)

- un vers: " Cu obrajei ca doi bujori de rumeni, bata-i vina, Se furiseaza panditor privind la Catalina"

- un peisaj: rasarit de soare

-un obiect: fotografie

-un instrument muzical: chitara

-un copac: tei

-un oras: Istanbul

- persoana publica: chiar nici una

- o persoana apropiata: Eu-l meu...
- o carte: " Castelul palarierului "

- un fel de mancare: lasagna

- un super erou: ingerul meu pazitor

- un fenomen al naturii: curcubeul

- o masina: Nissan Qashqai

- un fruct: capsuna

- o parte a corpului: ochii

- un film: The Duchesse

ZIUA FLORILOR

duminică, 12 aprilie 2009

Pentru toti cei care astazi isi serbeaza ziua numelui, un calduros
"LA MULTI ANI !"
Ofer aceste flori in special mamei mele, Inei si Andutei.

Noua prietena a Alexiei

joi, 9 aprilie 2009

De astazi Alexuta are o noua prietena, Cora, o catelusa de 5 luni. Atat de mult o iubeste incat vorbeste de ea si in somn...
Din pacate, anul acesta Alexuta a zis "pas" gradinitei din diverse motive foarte intemeiate, dar a promis ca va merge la o alta gradinita incepand din toamna.
Singura solutie ca s-o avem langa noi era sa gasim o Super Nanny, dar de unde, imi tot puneam intrebarea, pentru ca , in orasul asta noi nu cunoastem pe nimeni ! Dar... dar cand D-zeu lucreaza...nu trebuie sa-ti faci probleme, decat sa astepti ajutor din partea Lui.
Fiinta care ne-a facut sa intalnim aceasta Super Nanny la care tot visam, a fost aceasta catelusa din imagini, de care Alexia s-a " indragostit" instantaneu. Stapana Corei, o doamna in adevaratul sens al cuvantului, pe care am cunoscut-o intamplator intr-o zi cu soare, cand toti copiii alergau si se bucurau de venirea primaverii. Din vorba in vorba...am aflat ca suntem amandoua ialomitence, ba chiar ca avem si cunostinte comune. S-a oferit sa fie pedagogul Alexiei, de dimineata si pana la sfarsitul programului nostru de la serviciu, ba chiar sa fie prietene, daca nu...sa aiba o relatie bunica-nepotica.
Nu mai intru in amanunte despre pregatirea d-nei Monica, dar pot sa spun ca nu am visat niciodata la asa persoana cumsecade si in acelasi timp cu o asa vasta experienta. Vorba dansei:" nimic in viata nu este intamplator, pur si simplu nu aveam de gand sa stau astazi pe banca, dar ma tot tragea Cora sa vin aici." La fel am continuat si eu:" daca nu era catelusa asta scumpa, nu ne-am fi abatut din drum, dar Alexia s-a tot tinut dupa ea." Extraordinar, ii multumesc tare mult lui D-zeu pentru asa ajutor, ca efectiv imi faceam probleme cu cine imi voi lasa copilul. Alexia si Monica s-au placut imediat, iar eu m-am bucurat foarte tare. Astazi a fost prima zi cu program incarcat. D-na cunoaste limbi straine, picteaza si ii plac drumetiile, plimbarile in aer liber. Au activitati interesante si diferite de la o zi la alta ca sa nu se plictiseasca, iar Alexia o asculta dumnezeieste. De mult n-am mai vazut-o pe Alexia atat de incantata. Doamne'ajuta!



Alexia si Cora la d-na Monica, o joaca de-a prinselea in asternuturi

Astazi, sus, pe Muscel, dupa ora de tenis.






Cora, de 1 Martie...sa traiesti, tu, scumpo!

































Alexia si Monica in parc.










Cora, intr-o zi cu soare





















Si o scurta plimbare prin Campina











LEURDA - stopeaza imbatranirea

luni, 6 aprilie 2009

Zilele acestea am consumat leurda aproape la fiecare masa. Este foarte buna la gust, cu aroma usoara de usturoi( nu degeaba i se mai spune si usturoi salbatic) si nu in ultimul rand, sanatoasa tare! Pentru ca e vremea verziturilor...sa profitam cat putem( salate, ciorbe, felul II, sucuri )
Mai jos, cateva randuri cu beneficiile ei asupra organismului !
Nu mai spun că leurda e o bombă de sănătate, curăţă organismul în întregime: stomac, ficat, sânge şi îmbunătăţeşte memoria.


Leurda este cunoscuta datorita efectului pe care il are in stoparea procesului de imbatranire.

In acest scop, se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata. Ultimele studii arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, au efecte de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala.

De asemenea, leurda este foarte bogata in adenozina, o substanta care, conform unor studii recente, are un rol esential in reducerea colesterolului, in impiedicarea formarii trombilor si in scaderea tensiunii arteriale.

Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal in tratarea bolilor cardiace, fiind administrata in cure de cate 2-3 luni, cu doua saptamani de pauza, sub forma de tinctura. In uzul intern, leurda este folosita in reumatism si rani. Este indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

Un alt efect benefic al leurdei este acela de inlaturare a efectelor nocive ale nicotinei si ale fumatului. Atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Ele contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. De asemenea, se pare ca pe perioada curei cu leurda, renuntarea la fumat este mai usoara.

Boli care se trateaza folosind aceasta planta gasiti aici

Cartofi la cuptor cu salata de primavara

duminică, 5 aprilie 2009

6 portii pt. un pranz usor: 8 cartofi albi, 1 legatura usturoi verde, cimbru, rozmarin(1 crenguta), ulei masline( 3 linguri), sare optional( eu nu am pus deloc pt.ca am servit cu branza la salata). Se pun ingredientele intr-un vas de yena si se baga la cuptor pana se rumenesc, cartofii sunt mai mult copti.
Salata de sezon: 1 salata verde medie,cateva frunze leurda, castravete, ridichi, ceapa verde...



Cartofii gata copti... Si ca sa nu mai folosesc sare, am adaugat branza turceasca si o mana masline, 1 lingura ulei si otet balsamic.
Branza turceasca este excelenta pentru textura fina si pentru ca e naturala, fara "rautatile" obisnuite. O gasiti in magazinele turcesti din Bucuresti, eu am luat-o de la cel din Iancului.
Acolo mai gasiti si alte alimente de calitate cum ar fi: paste integrale, uleiuri vegetale, seminte orientale, iaurt turcesc cremos( excelent, l-am gustat de multe ori), condimente orientale, seminte in miere, miere, dulciuri turcesti ( baclavale, rahat, bomboane, dulceturi, serbeturi, biscuiti digestivi etc.),masline netratate( bune rau si cele verzi) cafea, carne de vita si miel pentru cei interesati, unt de arahide, pasta de alune, lapte, cam orice.
Preturile sunt un pic mai mari, dar e marfa buna si zic ca merita. Nu stiu de mult aceste magazine, dar noroc cu prietenul nostru Zurkuf care nu cumpara alimente romanesti sau din marketuri, ci numai de la magazinul turcesc pentru ca, vorba lui, nu se compara cu ce se gaseste pe piata.

Salata de boabe cu ton

joi, 2 aprilie 2009

4 portii: 1 cutie fasole alba Bonduelle, 1 cutie fasole rosie Bonduelle, 1 conserva ton in suc propriu, 1 ceapa rosie, marar, 1 lingura ulei masline, 1 lingura otet balsamic, sare dupa gust.
Cutia de fasole sa aiba 240 g masa neta dupa scurgere, adica o cutie cu masa neta totala de 400 g

Se amesteca ingredientele in ordinea mentionata si rezulta o salata usoara si sanatoasa.

Pofta buna!

Atentie la pestele recent aparut pe piata- pangasius!!!

Industrial cultivat în Vietnam -a lungul râului Mekong , Pangas sau cum o numiti, a fost introdus recent pe piaţa franceză.
Cu toate acestea, într-o foarte scurtă perioadă de timp, aceasta a crescut în popularitate în Franţa. Francezii infuleca Pangas ca si cum ar fi ultima lor masa de supa de taitei. Sunt foarte, foarte accesibili (ieftini), sunt vânduzi fileuri fara oase şi au o aroma şi textura neutra (blanda); mulţi l-ar compara cu cod dar vandut mult mai ieftin. “But as tasty as some people may find it, there’s, in fact, something hugely unsavory about it”.
Desi unii oameni il gasesc gustos, de fapt, ceva este extrem de neplăcut. Sper că informaţiile furnizate aici va vor servi ca informaţii foarte importante pentru dumneavoastră şi viitoarele alegeri. Iată de ce cred eu ca este mai bine lăsat în magazine (şi nu de pe platouri la cina):

Pangas sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii. (lipsa traducere.... nu stiu termeni chimici). “The reasons are that the Mekong River is one of the most polluted rivers on the planet and this is where pangas are farmed and industries along the river dump chemicals and industrial waste directly into it. “ Motivele sunt ca Mekong River este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă, aici pangas sunt crescuti iar industriile de-a lungul râului arunca substanţe chimice şi deşeuri industriale direct în el.
A se lua aminte : un prieten a testat in laborator acest peşte şi ne spune sa evitam a manca datorită riscurilor mari de contaminare. “Regardless of the reports and recommendations against selling them, the supermarkets still sell them to the general public knowing they are contaminated”. Indiferent de rapoartele şi recomandările împotriva vânzari, supermarketurile inca vând publicului larg chiar daca stiu că sunt contaminate.

Pangas nu sunt ecologice, este cel mai "neecologic" aliment ce s-ar putea manca - "Cumpăr local" înseamnă a crea cel mai mic dejastru de mediu.Pangas este situat la polul opus alimentelor ecologice. Pangas sunt crescuti în Vietnam .
Pangas sunt hrăniţi cu alimente care provin din Peru , hormonii lor (care sunt injectate în femelele Pangas )

Vedeti
aici

Millefeuille

miercuri, 1 aprilie 2009

4 portii: 250 g foietaj, 1 lingura ulei, 3 linguri zahar pudra
Crema: 2 cani lapte, 1 pastaie vanilie, 4 galbenusuri, 125 g zahar, 1 lingura amidon porumb, 1 lingura faina, 1 lingura visinata sau rom, 12 cl smantana dulce grasa (1/2 cana)
1. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade.
2. Se ruleaza aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime. Se pune pe o placa de copt unsa acoperita cu hartie de copt. Deasupra aluatului se pune o alta foaie de copt si se coace timp de 20 minute.
3. Intre timp se prepara crema: se da intr-un clocot laptele cu pastaia de vanilie. Se freaca galbenusurile impreuna cu 100 g zahar pana ce compozitia se deschide la culoare. Se adauga amidonul de porumb si faina, amestecate. Se adauga laptele fiert, amestecand incontinuu. Amestecul se pune intr-o cratita la foc mic 1 min, dupa ce incepe sa fiarba, amestecand incontinuu cu o spatula. Se ia de pe foc si se pune totul intr-un castron. Se amesteca cu smantana si se lasa la rece 1 ora.
4. Cu un cutit se taie aluatul in 4 fasii. Fiecare fasie se taie in 3 dreptunghiuri egale. Se asambleaza foietajul punand 2 straturi de crema intre 3 foi de aluat. Ultimul strat de aluat se pudreaza cu zahar farin.
CUM SE FACE FOIETAJUL?

Ingrediente: 280 g faina cernuta, 1 lingura de sare si 250 g unt.
1.Faina se pune pe o tabla de lucru, in forma de cerc si se face loc la mijloc. Acolo se pune sarea si 15 cl apa rece. Se amesteca si se framanta pana ce aluatul devine moale si elastic. Se formeaza o minge, se acopera cu un prosop de bucatarie si se pune la rece 40-60 minute. Se intinde pe o suprafata pe care s-a presarat faina, astfel ca sa se obtina un patrat de 20-25 cm.
2. Untul se taie bucati si se pune in mijlocul patratului de aluat. Cele patru laturi se impatura peste unt astfel incat sa-l acopere in intregime.
3. Planseta de lucru se pudreaza cu putina faina. Se ruleaza aluatul cu un facalet; se ruleaza intr-o directie, astfel ca aluatul sa aiba o forma dreptunghiulara de 3 ori mai lunga decat latimea.
Millefeuille se poate servi cu fructe rosii, cu sos de zmeura sau de afine.

SFAT: DACA SE PUNE FOAIE DE COPT PESTE ALUAT, ACESTA NU CRESTE PREA MULT IN TIMPUL COACERII.

 
Ganduri - by Templates para novo blogger