Oua ieftine, dar cu hormoni!

luni, 25 mai 2009

Peste 90% dintre ouăle comercializate în România conţin hormoni de stress şi alte substanţe nocive pentru sănătate.


În România, aproape toate ouăle comercializate provin de la găini crescute în baterii, pe o supraf aţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate. Potrivit prof . doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste ouă conţin hormoni de stress şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.
DESCIFRAŢI CODUL!
Avem şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre (uneori mai puţin lizibil), pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea, pentru că el oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea produsului.
Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. Această clasificare se face în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor de la care provin ouăle, iar marcarea respectă standardele europene.
Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.
Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Dar şi preţul ouălor ecologice este mai mare. În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută.
PROTECŢIA ANIMALELOR
Mai multe lanţuri de supermarketuri din Europa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol. Această schimbare vine şi ca urmare a presiunilor exercitate de organizaţiile pentru protecţia animalelor, care militează de mai mulţi ani pentru modificarea condiţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi reprezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.
sursa:http://www.jurnalul.ro/stire-alimentatie-sanatoasa/avertisment-oua-ieftine-dar-cu-hormoni-504304.html

6 comentarii:

Adelina spunea...

Eu primesc ouă de la bunici. Ieri a avut tata drum prin Bucureşti şi ne-a adus vreo 60 de ouă.
Când rămân fără, mai cumpăr din piaţă.
Nu ştiam că există atâtea categorii. Utile informaţii!

Ducesa spunea...

Si eu imi procur oua proaspete de casa de la o prietena de-a mamei, care locuieste la curte.dar nu am intotdeauna sursa langa mine si mai bine nu mai cumpar de pe piata, astept pana ne intalnim.
toate bune Adelina!

Sorin spunea...

bun articol, util, nu stiam de acum incolo o sa fiu atenta la codurile de bare

Loredana spunea...

bun articolul tau. uneori regret ca nu am posibilitatea de a+mi creste copilul sanatos cum si eu am fost crescuta.

Ducesa spunea...

Sorina, mersi! asta era si ideea, sa spun tuturor despre alimentele nocive. altii chiar mi-o iau in nume de rau si primesc tot felul de injurii, nu stiu de ce ii sifonez atat de tare. te pup!

Ducesa spunea...

Mersi Lore !
Nici eu nu pot spune ca Alexia mea mananca numai organic, ca n-am cum sa ii procur o astfel de hrana, din pacate...dar va veni si ziua aceea, ai sa vezi!toate bune!

 
Ganduri - by Templates para novo blogger