Porumbul, bun de aspect !

luni, 27 iulie 2009


Cui nu-i place porumbul fiert? mai ales sa stii cat de bun este pentru organism...
se zice peste tot:
- adăugaţi porumb în supe pentru a îmbunătăţi conţinutul nutriţional al acestora.

- dacă îl fierbeţi sau îl pregătiţi la aburi, nu adăugaţi sare şi nu lăsaţi porumbul să se fiarbă foarte mult pentru că se va întări şi-şi va pierde savoarea. Poate fi copt pe grătar, învelit în frunze.- mâncaţi porumbul fiert, asezonat cu puţin unt, ulei de măsline sau ulei din seminţe de in, cu sare şi piper sau alte condimente sau verdeţuri, după gust.
Porumbul conţine o listă impresionantă de nutrienţi precum folaţi, fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc, mangan, proteine, potasiu, fibre, tiamină, acid panthotenic şi vitaminele A, C, E şi K. E bogat în vitaminele din grupa B care influenţează pozitiv funcţionarea sistemului nervos, a muşchilor, a inimii şi producţia de globule roşii.
- 150 g de porumb acoperă 25% din cantitatea necesară de vitamina B1 pentru un adult.
Bogat în magneziu, porumbul activează glanda tiroidă şi o stimulează să producă un hormon care accelerează metabolismul.
Porumbul conţine din belşug un carotenoid numit beta-cryptoxanthin. Acesta are proprietatea de a preveni apariţia cancerului la plămâni. Se mai găseşte în legume şi fructe de culoare portocalie precum: papaya, portocale, dovleac şi piersici.
-Matasea porumbului curata rinichii
Ceaiul din matase de porumb este un diuretic foarte puternic. Este bun si in bolile cailor urinare, inclusiv cand este vorba de eliminarea pietrelor sau a nisipului de la rinichi...bla, bla, bla...
Si totusi...intrebarea mea este: daca tot porumbul este modificat genetic, asa cum au confirmat si reconfirmat... ce proprietati mai are sau ce beneficii mai aduce organismului?
Ar trebui sa se faca, totusi ,o reactualizare, domnilor!

Ce nu stiam despre cafea

Chiar daca, in prezent, cercetatorii depun eforturi pentru a ne convinge ca aceasta planta are efecte negative asupra sanatatii noastre, cauzand multe boli (printre care cele cardiace, probleme la nastere, cancer pancreatic), nu ar trebui sa uitam beneficiile pe care cafeaua le aduce organismului.

A fost demonstrat pe cale stiintifica faptul ca, daca un individ bea o cantitate moderata de cafea - 1 sau 2 cesti pe zi - acest lucru nu poate fi decat benefic pentru organismul sau, deoarece ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon, litiazei biliare, cirozei, maladiei Parkinson si previne aparitia astmului. Un studiu efectuat la Scoala de Sanatate Publica Harvard si prezentat in cadrul celei de-a 63-a Sesiuni Stiintifice a Asociatiei Americane de Diabet a aratat ca un consum regulat de cafea este foarte util in prevenirea diabetului.

Efectele pe termen scurt ale cafelei asupra organismului nostru sunt extrem de binevenite, deoarece ne ajuta sa gandim mai rapid si mai clar, alungand starile de somnolenta si oboseala. In editia din 1970 a cartii sale, Bazele farmacologice ale terapiei (The Pharmacological Basis of Therapeutics), Dr. J. Murdoch Ritchie afirma ca, dupa "ce consuma cofeina, o persoana este capabila sa dezvolte un efort intelectual sustinut si o asociere de idei mult mai eficienta. (...) dactilografii, de exemplu, lucreaza mai rapid si fac mai putine greseli de scriere".

Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei, promptitudinii si eficientei unei persoane, cofeina din cafea conduce la o scadere a nivelului de depresie si anxietate, precum si a riscului de suicid.Alaturi de fructe si legume, cafeaua contine cantitati importante de antioxidanti. Antioxidantii sunt substante care pot preveni efectele daunatoare ale oxidarii la nivelul tesuturilor organismului, ajutandu-l sa se protejeze impotriva distrugerii celulare si reducand riscurile instalarii anumitor tipuri de cancer. Ei sunt formati din nutrienti (vitamine si minerale) si enzime (proteine care iau parte la reactii chimice.)

Cafeaua poate fi folosita nu numai ca lichid pe care il fierbem si il bem singuri sau impreuna cu prietenii, ci este recomandata si pentru uz extern, impotriva mirosurilor neplacute lasate de usturoi, ceapa sau peste pe maini. In acest scop, trebuie sa ne masam palmele cu zat de cafea, pe care apoi il indepartam prin clatire cu apa calduta.Pastrarea parului si pielii sanatoase si stralucitoare se poate face prin apelarea la masti naturale preparate cu cafea. Pentru par se fierbe o cafea tare care, dupa racire, se aplica pe parul uscat si se lasa 20 de minute. Dupa aceea, parul se clateste sub jet de apa, ramanand cu un aspect sanatos si plin de stralucire. Cafeaua este folosita ca masca pentru ten deoarece o curata de impuritati, reduce porii si elimina celulele moarte. Masca se prepara dintr-o ceasca de zat amestecat cu albusul de la un ou, fiind aplicata prin masare pe intreaga fata. Dupa ce se usuca, se indeparteaza cu apa calda si se foloseste o crema de fata hidratanta, in special de catre persoanele cu ten uscat.Puterea pe care cafeina o are impotriva celulitei este recunoscuta la nivel mondial, avand in vedere faptul ca majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient de baza. Sub forma de produs natural preparat in casa, se amesteca zat de cafea cu ulei de masline si se obtine o pasta care este la fel de eficienta ca oricare alta lotiune din comert. Acest amestec trebuie sa fie masat pe zonele corpului afectate de celulita, apoi indepartat prin clatire. ( Softpedia)

KFC aka Fabrica de scalvi

luni, 20 iulie 2009

RASPUNS LA POSTAREA ANTERIOARA...

Prietene dupa ce am citit ce ai scris pot sa zic ca la mc se mananca sanatos asta in comparatie cu KFC. Am lucrat acum ceva vreme la KFC-ul din Plaza mai exact
de la deschiderea lui si inca vreo 9 luni dupa. Si eu ca si tine probabil am semnat un contract de confidentialitate ceea ce ma impiedica sa postez pe undeva filmele si pozele facute acolo, cu mine in cadru desigur dar, si acum tine-te bine caci iti voi povesti aventurile mele din bucataria FDS (Fabrica De Sclavi).
1. Prima data am lucrat la bredind ma rog asa ii zic ei dar in principiu esti “fainar” adica bagi toate produsele in faina si nu te mai opresti caci cel putin pe vremea mea coada era pana la scara rulanta. Procesul standard presupune ca acele preparate din pui sa se scuture de sange inainte sa fie aruncate in faina iar faina sa fie cernuta la fiecare 2 repetari, apa trebuie schimbata la fiecare 3-4 repetari (un proces care dureaza cateva minute ceea ce in treaducere libera inseamna o coada de 3 metrii) mai era si chestia cu asezatul produselor pe gratare dar asta nu o respecta nimeni cred, daca daca e prea prost sau n-are clienti… Cum pe tura la bucatarie sunt maxim 4 persoane adica 1 la masa de picant 1 la masa cu reteta originala 1 la masini si unu la impachetare(ala care face senvisuri)e imposibil sa face fata comenzilor respectand procedura si atunci ce se intampla? Pai e simplu, puiul fie el picand sau nepicant e aruncat in faina cu tot cu sange si intr-o faina plina de cocoloase fac o paranteza (sigur ati mancat produse mai crocante mai zburlite asa de se intreaba toata lumea cum de le iese… e alea sunt cocoloasele), apa la un moment dat devine vascoasa o combinatie de faina plus sos marinat plus sange, chiar daca ar vrea cineva sa o schimbe mai des e practic imposibil pt ca ai o durere de spate de la atata carat de pui de la frigider la bredind de la breding la masini si invers de zici ca ai carat pietre toata ziua, pe langa faptul ca masinile de picant nu au voie sa stea fara produse… Vorba aia clientul nostru stapanul nostru. Ma rog, asta era bine cand erau 4 in spate stiai ca poti sa faci fata si sa hranesti poporul. Dar cum de fiecare data se intampla sa fim 3 in spate atunci orice urma de igiena disparea… Apa sarea pe faianta, cuva se umplea cu faina (asa facea cocoloase mai greu) produsele stateau si cate 2-3 ore pe masa pana sa fie bagate, apa nu se schimba niciodata doar completai etc.
2. Dupa vreo 2 luni am fost “promovat” =)) la masini aici e partea cea mai “sanatoasa”. in primul rand nici un produs nu sta la prajit atat cat e pe timer, unu pt ca e coada prea mare si termitele nu vor sa astepte, doi pt ca daca stau prea mult se imbiba in ulei vegetal, si in cazul in care uiti de ele prin holding (un fel de cuptor unde se tin produsele dupa ce sunt prajite) pentru ca nu mai sti unde ti-e capul pe agomeratia aia ca sa realizezi pe care ai bagat-o prima pe care a patra s.a.m.d. risti sa bagi in vitrina la vanzare niste chestii uscate si pline de ulei. Si 3 pt ca daca le lasi prea mult se innegresc deoarece uleiul la produsele de picant nu se schimba niciodata, DA niciodata!! Doar se completeaza ar fi risipa prea mare ce naiba. La aparatele in care se prepara bucatile de pui uleiul se schimba o data la vreo 2 luni ceea ce e mai mult decat poate ficatul meu suporta oricum. Produsele astea din reteta originala se fac sub presiune adica trebuie sa stea in masina respectiva cam 15 minute, ee dupa vreo 11 minute ii dai reset ca daca o lasi pana la capat o sa ai pe farfurie niste carbuni in loc de pui. Despre masini ce sa va mai zic, procedura de preparare presupune filtrarea uleiului o data la nu mai stiu cate prajiri nu foarte multe oricum, bineinteles ca se sare peste cand e aglomeratie, mai bine sa manance multi preparatele KFC cu gust de faina arsa decat sa sa manance in alta parte, nu? Filtrarea uleiului, asta mi s-a parut inutil intotdeauna, presupune coborarealui intr-un tanc si de acolo urcat inapoi in masina trecand printr-un filtru de hartie, DA de hartie, adica nu filtrezi nimic decat cocoloasele de faina, in fine.
Dar hai sa va zic si partea interesanta, sper ca o sa intelegeti ca in nici un KFC din Romania nu se pot face produse de calitate in primul rand datorita crizei de timp ca incep ursarii sa tipe de dupa tijghea si in al doilea rand datorita costurilor ridicate necesare producerii unor produse conform standardului de calitate american… Ai nostrii stiti voi, lasa-i ma ca le place mai mult asa, oricum se bat pt un loc mai in fata la rand.
Toate produsele ajung in “restaurante” gata marinate, bune de preparat:
1.Produsele au in general au termen de valabilitate 24 sau 48 de ore depide.
2. Necesarul de produse se face de pe o zi pe alta de manager, comanda de fiecare data un pic mai mult decat trebuie ca sa fie sigur, ceea ce inseamna ca daca 2 zile maerge mai incet automat ramane cu produse expirate… Asta face tura de dimineata, managerul de serviciu schimba etichetele cu perioada de valabilitate, se verifica salatele astea nu prea se vad si varza aia incepe sa se ofileasca, se schimba varza ofilita, maslinele nu stie nimeni de cate zile sunt iar branza daca nu are mucegai e ok. La fel si cu porumbul, specialitatile etc.
3. Kfc e la etajul 2, marfa vine undeva la subsol cum singuri sclavi sunt in bucatarie ca la vanzare sunt in general fete, ghici cine se duce dupa marfa? Exact, eu si cu agiotantul meu… Se mananca la discretie asta e partea buna, din salate, sosuri, chifle absolut orice… Ocazional mai trageam un fotbal cu chifle, alea mici de le comandati in loc de paine, da ele veneau inghetate si erau numai bune de un fotbal pe holul ala lung. Deobicei jucam KFC contra Pizza Hut ca si lor le venea marfa in aceeasi masina, avem aceeasi companie mama. Cand incepeau sa se ofileasca le puneam la loc si luam altele. Poate m-ati inteles gresit dar nimic nu se arunca la KFC, sus ne astepta managerul sa facem inventarul, deci se inumara tot inclusiv chifle.
4. Marfa o caram cu un transpalete (am scris cum ii spuneam noi nici nu stiu daca exista ceva de genu) si pe fiecare palete puneam marfa de vreo 250 300 de kile ca romanu s-a nascut flamand, deci era si f greu si f voluminos asa ca sa va faceti o imagine trebuia sa tragem de ala vro 200 de metrii asa in forma de U numai pana la lift deci pot sa zic ca se stia pe unde trecem cu marfa pt ca lasam urma, evident nimic nu se arunca. La lift podul de piatra se darma uneori deoarece paletu era cam cat liftu si daca nu inimerei din prima intrarea se ducea dracu tot plus ca la intrarea in lift era santul de metal al usilor si evident ca mai cadeau una, alta.
Restu e sifon, Apoi mai era curatenia, ea se imparte in 3:Masa de faina care trebuie curatata temeinic pt ca la sfarsit vine manageru cu degetelul lui sa verificeMasinile de gatit trebuie curatate (asta era treaba masinistului deci vro 7 luni a mea).Si unu care spala tot(Dish), gratare, manere, tavi,tanc de ulei, filtrele alea din hratie, ce credeati ca se arunca? Mie imi placea sa ma bag la spalat, era simplu, cum managerii erau niste zgarciti nici nu le mai ceream detergentul ala special D3 parca sau sapun le lasam in apa clocotinda vreo juma de ora si apoi doar le clateam nu se prindea nimeni, ca le ascundeam prin rastel pe acolo, jeg pe ele cat cuprinde dar ne grabeam acasa ca nu precam niciodata mai devreme de 1 noaptea
La masini curat se facea cu hartia igenica si 2 lavete, atat asta era ratia pe saptamana acolo totu e low cost aaa si un detergentu D7 asa se numea. Programul se termina pe la 10- 11 iar noi la 12 trebuia sa iesim din tura dar nu aveam voie sa plecam pana nu faceam curat…. DECI detergentul respectiv, care e f toxic deoarece am reusit sa procur o sticla acasa, ajungea peste tot inclusiv pe faina in ulei grupa mare samd in speranta ca terminam mai repede.
La masina de breding cand se facea curat aveam mereu grija sa hranim gandaci de bucatarie, ma rog ii descoperisem io intr-o noapte in spatele masinii intr-o scurgere care avea un capac metalic gaurit prins in suruburi in podea… Le bagam in fiecare seara paine, apa si alte resturi devenisera destul de mari la un moment dat ca s-a speriat o casiera de ei si s-a plans la manageri. A doua zi au venit unii cu niste pesticide sa ii omoare, eu am crezut ca au reusit dar se pare ca e destul de rezistenta specia asta mai ales dupa ce au rezistat la mancare aia, nu? Cred ca si acum mai sunt acolo, in fine.
Alte precizari importante, baietii cu care am lucrat eu acolo, nu prea erau dusi la scoala si tin minte cum maestru paul din berceni la sfarsitul programului a urinat in ulei o data supart fiind ca managerul l-a prins cand vindea produse pe neve. In pungile cu pui gaseam adese muste, in criza de timp puiul era dezghetat cu apa fierbinte si capata asa o culoare de vanata. Flegme la impachetare primeau cei mai fitosi clienti stiu ca o data a fost servita si d-na andreea(a cantat la blondy sau ceva). Am filme si poze acasa cu schimbarea etichetelor si a salatelor.
Eu personal am comis cateva de oboseala, am scapat vro 3-4 gratare cu aripioare, strips pe jos am vrut sa le arunc dar managerul m-a invatat o schema ca a patit si el la fel cand era la masini, le bagi un minut in ulei si gata, sau le platesti la pret intreg… Deci
Aaaa faza tare sa nu uit… De Pasti plecam toti acasa (o zi, normal)si lasaram frigiderele oprite (mare gafa) cu marfa la greu in ele ca a doua zi vin “meltenii”, ei nu mananca oua mananca aripioare. Va dati seama ca dupa 36 de ore nu mirosea a morga dar a stricat sigur, evident ca produsele s-au bagat la vanzare. Slava Domnului ca totul acolo se gateste la temperaturi inalte si nu omoara pe nimeni, inca.Sucu ala pepsi vine in niste tancuri, vai mama noastra ce mai caram la ele, doar esenta ca...
Ce sa va mai zic, Opc-ul nici macar nu trecea prin spate, ramanea in fata unde era totul frumos, dar plecau cu sacosele si probabil buzunarele pline. In spatele frigiderelor se ascundeau cate 2-3 meniuri...
Seara ,dupa program ne strangeam in lobby mai multi de la KFC, Pizza hut si Mc uneori, si povesteam cum isi terorizeaza fiecare clientii si care sunt cele mai oribile metode…
Evident ca noi mereu castigam !
Multumesc Dana, foarte interesant pentru " catei" !

Destainuirile unui angajat al Mc Donald’s

Am primit de curand un mail si as vrea sa-l impartasesc cu voi aici, asa ca il transcriu mai jos; autorul a dorit sa ramana anonim …


“E adevarat ca nu te obliga nimeni sa mananci si se aude asa printre oameni ca mancarea de la mc nu face bine deloc (nu numai mancarea) dar asta este alta mancare de “filet-o-fish”. Ca lucrator al Mc ar trebui sa tii secret ceea ce vezi acolo, sa nu iti pese de ceea ce vorbesc superiorii tai, sa faci tot ce ti se spune desi asta te defaimeaza intr-un mod sau altul si sa zambesti chiar daca tie iti e rau sau ti-a murit mama.
Pt cei care citesc “taifasu” meu cu mine insumi adica “carnatu’” asternut pe monitorul dvs in clipele astea trebuie sa afle ce este de fapt aceasta “franchise” ce se numeste pompos “Mc Donald’s”. Eu lucrez intr-un mc, nu conteaza care desi credeti-ma ca 99% sunt la fel (din punct de vedere al lucratorilor) ca din punct de vedere al tampeniilor pe care te lasa sa le ingurgitezi toate sunt la fel. Din fericire (sau nu) am absolvit un liceu care m-a invatat ce inseamna industria alimentara si mancarea in spatele cifrelor sau literelor ( E - uri , ciclamati, zaharuri, xantan provenind din eu mai stiu ce animale moarte pe campii ).
Ca sa ajung la “miezul problemei” am sa incep prin descrierea mancarii pe care o vad in fiecare zi ( findca atunci cand intru in congelator sau in frigider citesc pe eticheta ceea ce contine acel produs ). Sincer carnea aceea care vi se pare gustoasa in special in Big Mac este intradevar facuta din peste 100 de animale dar mai grav este ca e facuta din resturi tocate de animale decedate. Deci nu sacrificate sau carne de calitate superioara ci carne vita sau mai bine zis “dejectii alimentare”.
EU am avut ocazia sa vad o carne din aceea decongelata … credeti-ma ca as fi preferat sa vad un cadavru in descompunere decat sa mai vad odata o carne cu zgarciuri si miros de descompunere si culoare verde dupa numai 6 ore de stat la temperatura camerei. Totodata acea bucata de carne ( in stare buna ) ajunde in numai 33 de secunde (timpul de “prajire a grilului” ) de la -18 / -23 grade C la +179 grade celsius. Mustarul si Ketchup-ul sunt ok, credeti-ma pe cuvant , ceapa fresh este in regula la fel si cea rehidratata ( aceasta fiind rehidratata cu ajutorul apei filtrate si totul in deplina curatenie - in restaurantul in care lucrez eu )Un alt factor daunator este salata ( si cea pe care o cumparam dar si cea din sandwich-uri) findca ea nu vine intotdeauna vidata sau din cauza proastei manevrari nu este tot timpul sub vid, in plus cea vidata are intotdeauna un gust specific “de cauciuc”. Cartofii prajiti vin din Austria ( pt restaurantele din Romania ) , nu au nimic special cand nu sunt prajti, sunt cartofi de calitate superioara insa si acestia sunt “maltratati” printr-un proces de prajire de numai 3 min si 50 de secunde in care ajung de la -23 grade C la +175 / +182 grade celsius intr-un ulei care contine 10% grasime animala, ulei vegetal, compusi chimici pt grabirea prajirii ( nu dau numele si celelalte ingrediente findca nu vreau sa fiu facut raspunzator pt incercarile esuate ale unora de a manca cartofi “a la’ MC “.
Carnea de pui ( Mc Chicken / Patty Chicken / Mc Nuggets / SCW - Spicy Chicken Wings ) este (mi-e si scarba sa spun) de fapt “un fel de carne ” findca este de fapt o carne presata la temperaturi inalte din toata gaina inclusiv gheare / cap s.a.m.d in care se adauga enzime, saruri, E -uri de care am auzit lucruri proaste (din nou va rog sa ma intelegeti ca nu pot da numele acestora findca nu vreau sa fiu facut raspunzator pentru divulgarea unor compusi ce pot fi cumparati de pe piata si folositi in retete proprii care ar cauza disfunctii sau chiar moartea).
Carnea celebrului “Filet-O-Fish” este prajita intr-un ulei special pentru a-i anihila mirosul de peste , ulei care ii afecteaza compozitia organoleptica si nu numai, sincer nu va recomand sa mancati asa ceva!
Inghetata de la Mc este intotdeauna “cea mai buna ” si restul sincer fata de ce am vazut afara, aici laptele pentru inghetata vine de la “La Dorna” (ma refer la laptele “SUNDAE Mix ” pt inghetatele Mc Flurry si Mc Sundae). Pe laptele care vine de la distribuitori nu scrie nici un ingredient, practic nimik … tot ce pot sa spun este ca vine intradevar in conditii curate si la temperatura optima ( asta in restaurantul in care lucrez eu ) .
Bauturile … o alta buba a Mc Donald’s -ului vin in niste tancuri sub forma de sirop ( Cola / Fanta /Sprite / Cola Light si Apple Juice ) sirop care este impins prin niste tuburi catre un aparat care ii impregneaza Co2 printr-un proces care sincer nu este deloc igienic dat fiind faptul ca siropul aluneca pe o tava racita cu freon apoi trece printr-o “teava ” catre duza din fata restaurantului, duza prin care mai trece o alta “cura” cu apa rece si cu Co2 in care mc-ul va mai pune si gheata. Deci luati apa minerala cu gust de cola sau mai stiu ce.
Mai nou Lipton in Mc Donald’s este si “la dozator” ( desigur ca nu mai este la sticla ca si-ar face concurenta singur) si acesta vine intr-o punga de 10 litri in care este un sirop fffff concentrat care beneficiaza de acelasi “tratament” ca si bauturile carbogazoase insa cu mai multa apa. Sincer Lipton are gust de ceai Ekoland dar de cea mai proasta calitate.
Sucul de portocale ( Juice) este de fapt o combinatie de fulgi congelati de portocale cu apa filtrata. Pe el scrie 16 grade Brix ( asta ar insemna 67% pulpa din care 32% zaharuri nesaturate si zaharuri naturale si restul apa) insa credeti-ma ca pe duza aia nu iese suc natural de portocale nici in 200 de ani.
Placintele de la Mc Donalad’s nu stiu din ce sunt facute dar am auzit lucruri aiurea despre ele … insa pt. ca nu stiu nimik sigur nu am ce sa va spun.In cele din urma salatele de la mc ( ma refer la cele din Romania ) sunt in regula ( cea la Sallad Shaker ), cea de ton (Tuna Sallad) si cea “greceasca” (Mediteranean Sallad) insa cea de pui ( Mc Chicken Sallad) nu v-o recomant dat fiind ca are carnea aceea de “pui” de care am vorbit mai sus. Din nou subliniez ca toate salatele au un gust specific de cauciuc dat fiind faptul ca nu sunt 100% naturale.
Cam atata despre mancarea de la MC, daca vine cineva cu adaugari la ceea ce am spus ii multumesc, pt cei cu critici la adresa mea le spun sa latre in alta parte ca nu am chef. Ca incheiere vreau sa notez ca nu am vorbit despre lucratori findca nu asta era subiectul, insa credeti-ma ca asta difera de la restaurant la restaurant asa cum toti oamenii sunt diferiti, insa e adevarat ca e un stres enorm si bani foarte putini.
Un sfat prietenesc, mancati in alta parte … am mancat la un restaurant ( in adevaratul sens al cuvantului findca mc nu este restaurant ci franciza) cu 150 de mii (cat un meniu mare de la mc ) o salata bulgareasca de iti lingi degetele + un 7 up imbuteliat + 30 de mii bacsisul. “ .

Mai gandeste-te de doua ori inainte sa vii la Mc Donald’s te rog … frumos!

Orez turcesc

vineri, 3 iulie 2009

Un orez gustos care se poate manca atat cald, cat si rece !

Avem nevoie de: putin ulei, 4 fire ceapa verde, 200 g orez Basmatic, 100 g mazare, 100 g pastai, 1 vanata, 4 morcovi, cateva ciuperci , 3 rosii, pasta de ardei picanta ( 2 lingurite), piper ( toate culorile), sare cu plante aromate.
1.Calim ceapa cu orezul( tinut inainte in putina apa), apoi desertam intr-un vas de inox si acoperim cu un capac.

2. Urmeaza calirea morcovilor, pastailor, mazarei si vanata cubulete.

3.Cand s-au inmuiat le desertam in vasul de inox peste orezul cu ceapa.
4. La urma calim ciupercutele cu cele 3 rosii curatate de coaja, piperul, pasta de ardei si sarea aromata.

5. Desertam si pe acestea din urma in vasul cu compozitia rezultata anterior.( orezul cu ceapa si legumele calite).
Se amesteca bine totul, dar incet, si se lasa la scurs intr-o strecuratoare( sita) cu gauri mari.
Dupa ce si-a lasat zeama, se pune orezul intr-un alt vas si se poate servi.
O minunatie de arome!

























Salata mexicana

miercuri, 1 iulie 2009

4 cartofi fierti, 2 oua fierte, 2 fire ceapa verde, 1 ardei iute rosu, ton si sprot afumat, porumb dulce, marar proaspat,piper, sare, putin ulei masline si otet balsamic dupa gust.
Se amesteca ingredientele si se tine salata 1-2 ore la frigider pana la servire.

Este foarte gustoasa!

 
Ganduri - by Templates para novo blogger