Crema catalana

luni, 31 august 2009

4 cani ( 1litru ) lapte
coaja de la 1 lamaie
1 rulou scortisoara
60 g zahar
1 lingura amidon de porumb
6 galbenusuri
60g zahar brun
1. Laptele se da intr-un clocot impreuna cu coaja de lamaie si cu scortisoara.
2. Intr-o cratita mare se amesteca zaharul cu amidonul de porumb si galbenusurile pana ce compozitia se albeste si capata o consistenta spumoasa. Se toarna incet laptele strecurat. Se pune pe foc mic, amestecand, 10 minute. Compozitia se imparte in 6 vase si se lasa sa se raceasca.
3. Se presara zahar brun si se caramelizeaza in cuptorul cald.
E tare delicioasa!

Tocanita picanta

1 ceapa alba
1 ceapa rosie
2 catei usturoi
1 ardei rosu mare
2 cartofi
4 rosii bine coapte
boia iute, piper, sare
Calim ceapa in putin ulei si putina apa, adaugam usturoiul tocat, boiaua iute, ardeiul fasii lungi si cartofii cuburi.
Cand s-au inmuiat putin, adaugam solzii de ceapa rosie si putina apa calduta. amestecam si adaugam sare si piper. Acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba bine cartofii la foc mic.
Adaugam 1-2 frunze dafin pentru aroma.
Cand cartofii s-au fiert turnam rosiile curatate de coaja si date prin razatoare.
Amestecam si acoperim din nou cu capac.
Mai lasam 10 minute sa fiarba si rosiile,apoi inchidem aragazul lasand sa se odihneasca putin pana la servire.
Este o tocanita usor picanta, aromata si foarte gustoasa!

Compot de pere

luni, 24 august 2009


8 pere
2 l apa
zeama de la 1 lamaie
1/3 kg zahar
1.Se curata perele de coaja si apoi se taie cuburi.
2.Adaugam zeama de lamaie cu zaharul si punem la foc, amestecand continuu.
3. Adaugam apa si lasam sa dea in clocot, apoi acoperim cu capac.
Se serveste rece, mai ales in zilele calduroase,
are o aroma extraordinara !


Sorbet de pere, cu sos de kiwi

duminică, 23 august 2009

250 g zahar
zeama de la 1 lamaie
1 conserva mare de pere in sirop( compot de casa)
8-10 kiwi
2-3 linguri zahar pudra
1. Se incalzeste o cana ( 25 cl) apa, adaugand zaharul si coaja de lamaie.Se ia de pe foc dupa primul clocot si se lasa la racit.
2. Se scurg perele pastrand siropul. Perele se zdrobesc, se adauga 20 cl zahar si siropul de de lamaie si 10 cl sirop de pere. Acest amestec se pune intr-un aparat de inghetata si se lasa la rece 30 minute. Se pune intr-o forma si se mai lasa la rece 15 minute. ( merge si la congelator in lipsa masinii de inghetata)
3. Kiwi se curata de coaja. Se zdrobesc impreuna cu zaharul pudra. Se scoate sorbetul si se pune sosul in jur.

Sorbet de pepene rosu

vineri, 21 august 2009


 1 kg miez pepene
2 liguri zeama de lamaie
200 g zahar
1 albus
2 fire menta
1. Miezul de pepene se amesteca cu zeama de lamaie.Jumatate din acest piure se pune intr-o cratita.Se da intr-un clocot si se lasa sub capac 10 minute.
2. Se strecoara printr-o sita iar zeama se pune intr-o cratita. Se adauga zaharul si se mai fierbe 5 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
3. Pepenele ramas se adauga in sirop si se amesteca bine. Compozitia se pune intr-un aparat pt inghetata si se amesteca incontinuu pana ce se intareste. Se adauga albusul batut spuma, se mai amesteca 10 minute, pana ce se intareste.
4. Globurile de sorbet se servesc ornate cu menta.

Musaca de vinete

marți, 18 august 2009

M-a rugat Bogdi aseara sa-i fac o musaca de pui cu vinete. Dupa ce m-am apucat de curatat si taiat vinetele rondele... tzrrr telefonul! era un coleg care ne invita la Breaza, la ceva restaurant( Aleea cu nuci).
Am lasat vinetele sa se scurga intr-o sita, asta dupa ce le-am dat cu sare, si le-am bagat in frigider. M-am schimbat repede, am trecut s-o luam si pe colega cu noi, iar apoi am tinut directia spre Breaza.
Am reluat treaba astazi musai, ca maine avem petrecere de adio la firma. ne pleaca un coleg acasa, in Germania. ce pacat, era tare de treaba domnul Lanc !
Buuun...n-am mai facut pana acum musaca de vinete, dar Bogdi mi-a zis ca este delicioasa.
Mi-au trebuit: 3 vinete, 1/2 kg piept de pui tocat, 2 cepe, 3 rosii mari, cascaval, sare, piper
Dupa ce am fript in teflon vinetele, le-am lasat din nou la scurs. Apoi m-am apucat de calit ceapa, am adaugat pieptul de pui, sare, piper si la urma 1 rosie tocata marunt. Lasam la foc mic, sub capac !
Taiem rondele si celelalte 2 rosii, ca sa avem pentru straturi.
Cand s-au calit bine carnita cu rosiile, inchidem aragazul si ne apucam de aranjat musacaua pentru cuptor. Un rand de vinete, carnea tocata, rosii, cascaval. Apoi, iar un rand de vinete, carne, rosii, cascaval si sosul ramas de la carne... turnam peste !
Cam asa arata straturile... si bagam la cuptorul preincalzit pentru 30 minute, la foc mediu.
Gata rumenita!
Prima mea musaca de vinete !
Si portia pentru Bogdi care n-a mai avut rabdare sa se raceasca

CASA SATYA

De multa vreme am vrut sa postez despre Casa Satya, insa am tot amanat...pana astazi,
cand mi-a reamintit Laura intrebandu-ma daca detin mai multe informatii despre locatie.
Personal inca n-am fost , dar voi povesti dupa ce am sa ajung .
Deocamdata pot oferi numai cateva detalii aici
PS: Daca cineva a ajuns la Satya, astept parerile la comentarii.

Supa de legume cu taitei

joi, 13 august 2009

Mi-era pofta de o supa dulce astazi...iar cand am ajuns acasa...m-am pus pe treaba! e putin spus "imi place aceasta supa", efectiv o ador!

Pentru o oala de 3-4 litri ne trebuie: 1 ardei rosu, 3 morcovi, 2 cepe, 2 radacini pastarnac, 2 radacini patrunjel, 2 radacini telina, patrunjel, marar, delikat, piper( numai daca va place) si taitei ( de preferat facuti in casa, cu ou. eu una...ador taiteii de casa!)
Punem apa la fiert si ne apucam intre timp de taiat radacinoasele, asa frumos, bastonase! numai telina cubulete, verdeata marunt...Cand apa incepe sa fiarba aruncam 2 cepe si ardeiul taiat pe jumatate, punem restul de radacinoase si acoperim oala cu un capac .
Separat fierbem taiteii, pastele, ce sunt...si lasam la scurs fara a pune sub jetul de apa rece.
Cand legumele din oala sunt aproape fierte, adaugam delikat, in cazul meu 1 cubulet si 1 lingura de acest amestec cu legume.( sare + ierburi maruntite)
Legumele ies la suprafata cand sunt gata..
Separat, in alta oala desertam taiteii si adaugam supa de legume peste ei. eu am strecurat si supa ca sa fie mai limpede, iar taiteii i-am fiert separat ca sa nu isi lase amidonul si sa o ingroase.
Dupa ce am desertat supa peste taitei, am pus morcovii si pastarnacul in oala, iar restul legumelor le-am aruncat.
Servim cu patrunjel si marar tocat...

sau...de ce nu, asa ca Bogdi, cu 1 kg de piper! :)
Extraordinar de buna, sincer !

Premiul " Blog de aur"


Un alt premiu primit de la Cris, Fluturas.
Iti multumesc draga mea,insa va pleca catre:

Amalia,
Adriana,
Buddy,
Romina,
Adelina,
Aditza,
Not Beautiful Enough,
si nu in ultimul rand unor blogeri foarte dragi mie: Laura, Mihai, Horatiu povestitori foarte faini!

Vacanta cu peripetii

marți, 11 august 2009

7 august...vineri, la serviciu! ma maimutaream cu niste ochelari de protectie, iar Bogdi imi facea poze. mai era putin si plecam acasa, fiind zi scurta. aveam de facut bagaje si de ciugulit repede cate ceva, si-asa...mare lucru nu mai aveam prin frigider. nu ma mai agit cu gatitul in ultima vreme... vorbisem cu ai mei la telefon si , pe la 14:00-15:00 cel tarziu, trebuia sa ajunga la noi, ei venind de la Slobozia. o intreb pe mama cum e vremea si-mi spune ca..."innorat, e lasa ca nu ne topeste!" " a, da, si aici e la fel, hai ca va asteptam!"
Au ajuns pe la 15.30 la Campina, iar pana ne-am urnit din loc...se facuse 17:00! verii ne asteptau la Brasov, chiar in benzinaria Mol. Bogdi zice:" hai ca o luam prin Valea Doftanei, stiu o scurtatura care ne scoate exact la Sacele, langa Brasov. n-are rost s-o luam pe DN, e dezastru, stii bine ca toata lumea pleaca vinerea in weekend...se circula bara la bara!" "O, da, ca bine zici, ii fentam pe toti si nu pierdem vremea!" asa ca n-aveam nici un stres si nici nu ne grabeam deloc.
Intre timp incepuse ploaia...am ajuns la concluzia sa-i luam pe ai mei in masina la noi, ca tot eram cu Loganul de la firma, iar portbagajul e mai mare decat la Golful lor, incomparabil! si ce veseli eram noi, ce ne canta muzica si cate rasete pe capul nostru. ma suna Danut intre timp si ma intreaba daca am plecat de-acasa. ii raspund ca da, dar avem de trecut ape si ca drumul nu e asa reusit pe unde vom veni, dar ca-l voi suna aproape de Brasov. muah, muah si inchid telefonul. muzica ca la nebuni, nu ne mai intelegeam om cu om!
No, drumul pana la Brasov, pe scurtatura!Ploaia se oprise si era un aer curat, curat...
Nu prea era nimeni pe-aici, dar totusi intrebam o bucuresteanca care tocmai sosise la casuta sa de vacanta. " buna seara, asta e drumul spre Brasov? " " da, da, tot inainte!" crezand si ea ce spune...
Iuhuuu...am scapat de traficul ala de pe DN! ce peisaje, ce aer...

Ajungem pe un drum forestier si ne dam seama ca trebuie sa ne intoarcem, gresisem sigur!
Si calc-o Bogdi, ca ne apuca noaptea prin salbaticie! Si intalnim un padurar, slava Domnului! ne spune ca e bine pe unde am luat-o, numai ca avem de trecut doua obstacole...si apoi, daca reusim, s-o tinem tot inainte!
Ioi, primul obstacol, aoleu, nu e adevarat! am zis:" nu ne riscam, intoarcem!" dar n-am avut cu cine, daca tot ajunsesem pana aici...nu mai dam inapoi, castigam timp!- spusera baietii
Noroi, da' noroi, nu gluma! patinau rotile si aruncau cu namol in toate directiile...
Tata...verifica traseul. s-a dus sa vada ce ne asteapta mai incolo'
Trebuia sa trecem peste paraul asta...care nu era asa mic
S-au apucat sa puna bolovani, lemne, ca sa astupe niste gropi ... ioi, ioi, ioi...

Tata manevra...mie imi era rau deja, am zis ca aluneca, ca nu apuca sa treaca peste'
mi-era teama ca pica aici, in dreapta, dar...
Bogdi a reusit! acum ne transporta tata pe malul celalalt. noroc ca ramasesera cizmele de la serviciu in portbagaj, ce bine i-au prins!
Look ! mama murea de ras, ioi
Al doilea obstacol am zis ca-i "apa de ploaie", n-am mai facut poze pt ca aveam treaba, impingeam la masina. intrasem intr-o groapa cu noroi. am zis ca nu ne mai scoate nimeni de-acolo, semnal sa nu mai spun ca nu era pe nici o retea! dupa 45 minute de chin, carat pietre, lemne, craci...apare un ATV si ne spune sa nu ne mai chinuim ca drumul se infunda, totul era sa iesim de-acolo! am iesit intr-un tarziu, dar nu va spun cum aratam toti, cat noroi zburase pe noi... tipul de pe ATV isi pierduse ceva de la JEEP si venise sa caute acel obiect...nu intamplator si-a pierdut, ci pt ca trebuia sa ne gaseasca pe noi, totul se leaga! daca nu venea...incercam sa dam tot inainte, fara sa stim ca nu ajungeam niciunde!
A trebuit sa ne intoarcem...dar bineinteles ca tot pe alt drum. stiam ca putem s-o luam prin Secaria... care ne scotea la Comarnic. deci mare branza nu scurtam !
Alexuta saraca...inghetase si se plangea de foame! trebuia sa am nervi de otel...dar a trecut!
O scurta oprire la Secaria...aveam un cozonac la noi si l-am impartit frateste! clar ca radeam de aventura noastra...ne-a trebuit scurtatura! incepuse sa se intunece...ne intrebam daca sa ne continuam drumul pana la Sovata sau sa inoptam la Brasov.
Eu o tineam pe-a mea: " mergem inainte, suntem toti bine si ne putem aventura in noapte...asta e distractia!" aaa, verii innebunisera de-a dreptul. pentru ei aveam telefoanele inchise...fara semnal!
Si noaptea se lasa repejor, dar mie nu-mi pasa!
Ne-am intalnit cu verii la Mol, am baut cate o cafeluta toti si am purces la drum. se facuse 22.00 ceasul. am zis sa sun la pensiune ca sa anunt intarzierea noastra. bineinteles ca Margareta noastra nu ne mai pastrase camerele, le daduse la niste moldoveni...ca ei cerusera 4 camere in loc de 3 si i-a convenit mai mult. ioi, ce era la gura mea, unde sa te duci noaptea, pe cine gasesti? dar... speram ca nu ne lasa Domnul. acum asteptam sa se faca ceasul 00:00, sa oprim undeva si sa-i cantam lui Bogdi "La multi ani!" tot drumul pana la Sighisoara...n-am gasit decat o singura camera libera...asa ca...Sovata era destinatia sigur! Nici la Sighisoara, pe nicaieri nu gaseai nimic. eu m-am crucit de cati turisti erau pe traseu vineri spre sambata...se plimba lumea de n-ai treaba, bravo! ma bucur pentru asta, bravo!
Si am oprit...am zis ca macar aici...dar de unde!?! Ne-am vazut de drum in continuare...inca nu ne era somn la nici unul, facand exceptie pe Alexuta. am ajuns la Sovata...nimeni, nimeni! ne-am pus masinile intr-un loc retras... si am atipit toti, asa in sezut. parca eram in excurise la turci. numai atunci m-am chinuit cu somnul, sa dorm fara sa-mi intind piciorusele, ca rau mai este!
Am zis ca nu se mai lumineaza de ziua...mama facea ture prin statiune, nu a inchis ochii 1 secunda!
Ne-am trezit cu un gardian care batea in geam. ne-a zis ca nu avem voie sa dormim in sensul giratoriu ! sens giratoriu??? aoleu...si a dat un telefon scurt, ne-a spus ca o sa vina cineva sa ne cazeze. sa ne cazeze? cum sa vina cineva? cine? parca eram infractori sau vai de steaua noastra, chiar aveam fete de parliti? a, nu... apoi am aflat ca o vazuse pe mama cum s-a nelinistit toata noaptea, cum a facut ture... si , avand o cunostinta care isi inchiria apartamentul...s-a oferit sa ne ajute. ne-a intrebat apoi ca, de ce nu avem cazare? i-am spus ca d-na de la pensiunea Margareta...a inchiriat la moldoveni, sa nu mai spun ca o stia pe patroana si ne-a sfatuit sa nu regretam ca D-zeu ne-a pregatit ceva mai bun. nu i-a placut ungurasului ce aude cu moldovenii, dar in secunda urmatoare a mentionat ca sunt niste bucuresteni care vor sa fie cazati.deci sublinia faptul ca nu suntem moldoveni. oare ce-o fi avand si asta cu moldovenii?
Danut...si gardianul cumsecade asteptau sa vina proprietarul sa ne cazeze. ce curioasa eram unde ne va duce...
Am aruncat o privire spre Lacul Ursu...fain!
Si am zis sa intram in ciuperca mica sa luam micul dejun, ca eram fomisti rau!
Din ciupercuta...lacul!

Foarte faina servirea...dar numai ungurasi peste tot! n-am incaput toti 8 la o masa...look!


Apoi, pana au venit cu omleta, branza si ceaiul...baietii sarbatoreau pe Bogdi cu berea ...
Ne-am cazat intr-un apartament cu 3 camere foarte fain. modern,complet utilat si foarte curat! proprietarii erau niste unguri, da, tot unguri, dar foarte draguti. tipa invatatoare si el...director la BRD, acolo in Sovata. pana s-a pus lenjerie...ne-au trimis 1 ora la cafea, suportand ei costurile, evident! ne-au citit imediat si n-au stat pe ganduri sa nu ne cazeze. Ne-am facut dus, am desfacut bagajele si am plecat la plimbare prin statiune. frumos aici! spre seara...il sarbatoream pe Bogdi la restaurant History, unde ne-a placut la nebunie. memorabila seara! ca sa nu ma repet zicand ca totul a fost memorabil, pana si aventura din padure ramane memorabila!

History...la 15 km de Sovata, un loc linistit si plin de turisti. am ramas impresionata de atata lume in Sovata, si nu numai!
Foarte fain decorat restaurantul!




Pana se faceau pastravii...am dat o fuga si pana la un targ din apropiere... ceva festival, tot cu unguri! langa hanul Vandor,,,

Si...asteptand mancarea! muzica...parca fusese selectata de noi, superba!





Foarte, foarte bine serviti si tratati. picolita a fost si ea de nota 10!iar pastravul de nota 20!
salata de fructe de nota 25, iar clatitele cu mere calite si inghetata de vanilie de nota 100! excelente clatite, excelenta combinatie! am sa fac si eu intr-o zi combinatia asta cu mere calite...mmm, ce bunatati!


Am ajuns la apartament pe la 01.00...s-a mai stat la povesti pana pe la 03:00. a doua zi de dimineata am plecat la Praid. asteptam sa vina autobusul...sa ne duca in salina! 20 lei bilet/ persoana. merita!
Mirela, eu cu Alexuta, mama! eram obosite, aveam deja 2 nopti pierdute...
si sa coboram in salina...dupa ce ne dusese si busul ceva distanta. eu zic ca mai bine aveau lift, asa cum e la Slanic Prahova...ca am facut o febra la gambe cand ne-am intors...ca si acum o mai simt!
gaseai de toate aici...dar aerul de aici e sanatate curata, cum se stie de fapt.
cu sorela...


Si...la orele 14.00 aveam rezervata masa la Hanul Pescaresc de la Campul Cetatii( daca nu rezervi cu o zi inainte, ai toate sansele sa nu te mai asezi la masa)...prindeai pastravul si ti-l gateau imediat daca vroiai. daca nu...mancai prins de ei, dar foarte dulce si gustos! din nou repet, foarte multi turisti!


Un tip prinsese 3 pastravi in 7 minute fara pic de momeala, se agata pestele de acul stralucitor de soare, tipul ridica tot timpul undita si o cobora...grozav!
si masa noastra rezervata...langa geam
Alexuta tare inacantata de pestii prinsi
Cata fericire pe capul ei! sa nu ocoliti acest minunat loc, sigur o sa va placa!



si balotam la pastrav cu mamaliguta...
Apoi...am tinut-o spre Corund, la targul de oale! ne-am distrat si aici, am mai gasit una-alta!


muzica ungureasca ma calca pe nervi, fara suparare!


Si-a gasit si Alexuta, in sfarsit, calut de-adevaratelea! ce fitze avea,,,
Si o vata de zahar cu aroma de capsuni, mai mare ca ea!
Ne-am intors din nou prin Sighisoara, asta ca sa nu ocolim locul nostru cu cel mai bun Tiramisu...terasa JO de langa cetate. frumoasa excursie, ne-a placut la nebunie!


Abia asteptam concediul, vacanta adevarata! dar si weekendul asta mai lung a fost foarte tare!

 
Ganduri - by Templates para novo blogger