marți, 29 septembrie 2009
Revin dupa 10 octombrie cu multe, multe poze!
prin cuvinte mintea prinde aripi...
Am avut in frigider 2 cutii cu mascarpone ca sa fac Tiramisu, insa nu aveam chef de prajitura si nici nu ma induram sa le las ca sa expire…mi-am adus aminte de inghetata Laurei A. cu mascarpone si mi-a suras ideea. Am lasat partea cu lamaile…si am inlocuit cu vanilie. Foarte buna a iesit si chiar a avut succes.
Reteta este aici
Noi am servit cu frisca de cacao si topping de afine.
Aceasta este ultima postare din septembrie. voi reveni in blogosfera dupa 10 octombrie pentru ca, in sfarsit, plecam si noi in vacanta! pana la urmatoarea intalnire va doresc numai bine!
Publicat de Ducesa la sâmbătă, septembrie 26, 2009 0 comentarii
Etichete: dulciuri
Imi place foarte mult aceasta mancarica, mai ales cu usturoi si mult marar. E foarte gustoasa, usoara si se face foarte repede.
500 g fasole galbena lata
2 cepe
1 gogosar
2-3 rosii fara coaja, taiate cubulete
delikat, piper
5-6 catei de usturoi tocati marunt
1 legatura mare de marar
Taiem gogosarul marunt si cele 2 cepe, apoi le calim in putin ulei peste care picam apa calda
( sa avem apa la fiert in timp ce pregatim mancarica)
Cand s-au inmuiat bine, adaugam fasolea, amestecam si turnam din nou apa calda
Verificam daca s-a fiert fasolea si adaugam rosiile. potrivim cu sare si piper ( eu am pus un fel de delikat cu sare si tot felul de verdeturi plus legume) si mai lasam sa fiarba 10-15 min.
Stingem focul, adaugam usturoiul, mararul tocat si acoperim cu capac.
Este foarte, foarte aromata si nespus de gustoasa!
Si pentru cei carora le place aceasta leguma!
Publicat de Ducesa la vineri, septembrie 25, 2009 2 comentarii
Etichete: vegane
Aceasta este una dintre salatele mele preferate. o prepar destul de rar pentru ca nu e una tocmai dietetica…dar ieri am avut o pofta…si am pregtit-o imediat.
Nu ne trebuie decat :
4 cartofi fierti
4 oua fierte ( proaspete, de curte)
2 galbenusuri pentru maioneza clasica
2 lingurite mustar
ulei, sare, piper… si pofta !
Trebuie sa potrivim bine maioneza cu mustar si sare, eventual zeama de lamaie ca sa nu fie gretoasa. daca maioneza este reusita, atunci si salata iese foarte gustoasa!
Cam asa de repede se face… atata-i de bunaaaa !!!
Se mananca incet si putin !
Publicat de Ducesa la joi, septembrie 24, 2009 2 comentarii
Etichete: salate
Prajitura este foarte buna…iar pe zi ce trece, aluatul se fragezeste tot mai mult.
2 kg mere, scortisoara, zahar dupa gust
Pt aluat:
250 g zahar
1 pachet unt sau margarina
un praf de sare
4 galbenusuri
faina cat cuprinde, pana devine elastic
Curatam merele de coaja si le dam prin razatoare, scurgem de zeama si le calim cu zahar si scortisoara, apoi lasam la racit.
Topim margarina sau untul, adaugam galbenusurile ( fara albusuri, ca intaresc aluatul), zaharul si amestecam. Punem si faina pana devine un aluat elastic, nelipicios.
Framantam bine si apoi il bagam la frigider pentru 1 ora.
Impartim aluatul in doua
Tapetam o tava cu unt si faina ( merge si hartia de copt)
Formam prima foaie de aluat peste care adaugam merele calite si racite
Ca sa nu se rupa foaia, o rulam pe sucitor si punem deasupra, peste stratul de mere
Soacra-mea s-a jucat cu furculita si a facut niste striatii…bagam la cuptor 60-80 minute, pana devine aurie.
Noi am taiat-o cand era calda si se farama aluatul…mai bine asteptam sa se raceasca, ca se taie mult mai bine
A doua zi este si mai buna, foarte frageda si se simte mai bine aroma merelor.
Se face rapid, iar mie imi place la nebunie!
mmm…excelenta ! in general imi plac toate dulciurile cu mere, mai ales placinta!
Publicat de Ducesa la marți, septembrie 22, 2009 15 comentarii
Etichete: dulciuri
A fost soacra-mea la noi si ne-a facut o prajitura cu mere foarte frageda si buna. eu i-am gatit in schimb un pui pe sticla si o salata de ardei copti. Pireul din cartofi l-a facut ea si trebuie sa recunosc ca e cel mai bun din cate am mancat. nu stiu de ce… dar numai ei ii iese altfel. nu e mare filosofie sa faci un pireu de cartofi, dar nimeni nu-l nimereste la fel de gustos, claaar!
1 pui grill bine spalat, oparit ( ca sa-i iasa toxinele), parlit si curatat se aseaza pe o sticla de bere cu apa in ea…acestea intr-o tava…iar in tava alta apa, cam 2 cani ( sa nu se arda tava in cuptor cand incepe sa-si lase puiul grasimea…intelegeti…
Il ungem cu pensula imbibata in miere, apoi ii dam cu toate condimentele, obligatoriu boia picanta si bagam la cuptor pentru cel putin 1 ora. Mierea il face crocant si il ajuta sa prinda culoare…
Asa arata, nu e ars…s-a rumenit tocmai bine
L-am despicat in doua ca sa il pot servi
Ardeii i-am taiat cubulete, am adaugat putintel ulei, otet balsamic, sare si usturoi pisat. e o nebunie!
Si gata masa!
Este mancarea preferata a lui Bogdan, se stie!
PS: revin indata si cu reteta de prajitura, care m-a dat gata!
Publicat de Ducesa la luni, septembrie 21, 2009 2 comentarii
Etichete: culinare
Zilele astea am fost plecata la Craiova ca sa-mi schimb masina.Am mai fost prin Craiova, in trecere, fara sa ma plimb prea mult pe strazi. M-a impresionat foarte tare centrul orasului, nu credeam ca este atat de frumos. N-am reusit sa fac prea multe poze, insa am prins cateva in putinul timp liber pe care l-am avut la dispozitie.
Am aflat de la dealer-ul nostru ca fantanile arteziene sunt muzicale, la fel cum sunt cele din Barca’…bine, nu chiar la fel, dar ceva asemanator. Am intrat putin in Centrul comercial sa-i cumpar Alexiei un mic cadou…am mancat undeva la o terasa, o cafeluta la o alta terasa…si cam atat mi-a permis timpul. dar repet, mi-a placut foarte mult si zic eu, ca e orasul cu cel mai fain centru.
Si am plecat din Craiova fara sa vad Parcul Romanescu… pacat! sper sa revin cu alta ocazie.
La intoarcere am facut o oprire in Slatina…la faimosul Atlet Albanez pentru faimoasa halvita cu alune. Cred ca multi au auzit despre acest magazin cu preparatele lui delicioase, unice!
L-am gasit pe domnul Memish Hashim pregatind inghetata. i-am facut o poza, am admirat fotografiile de pe pereti, iar apoi, pana mi-am baut paharul cu Braga, l-am pus sa-mi dea pentru acasa vreo 6 bucati de halvita. intre timp m-a servit si cu minunatie de inghetata ( cacao, vanilie si capsune)si am mai facut si conversatie cat mi-am savurat delicatesele.
Peretii sunt plini cu pozele celebritatilor care i-au trecut pragul pravaliei, dar si cu insemnarile si parerile acestora.
…si sticla cu Braga pentru acasa
Apoi, mi-a dat sa rasfoiesc “Cartea de onoare a casei albaneze”…si mi-am permis sa fac cateva poze cu unele pagini… m-a impresionat! cati oameni de prin toate colturile lumii trecusera pe la el si cate cuvinte de lauda continea acest caiet !
si astea numai cateva… ca as fi stat pana maine sa fotografiez fiecare pagina. Tare simpatic domnul Memish, am zis ca o sa-l mai vizitam !
N-am vazut nicaieri, sincer, atatia clienti ca la domnul Hashim. cat am stat aici, intrau si ieseau oameni veniti special pentru halvita si Braga lui naturala.
Asadar, fam.Memish indulceste Slatina de 300 de ani !
Sa nu care cumva sa ratati Atletul albanez daca ajungeti la Slatina !
Publicat de Ducesa la joi, septembrie 17, 2009 6 comentarii
Etichete: Romania