Dependenta de lapte

marți, 1 decembrie 2009


Boala din biberon
In zilele noastre este un fapt obisnuit sa se inlocuiasca laptele matern cu laptele de vaca sau formule pentru copii.
Laptele uman este bogat in lactoza, care creeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor pozitive in intestinul gros al copilului.
Laptele de vaca contine anumite tipuri de proteine si anticorpi, pe care copilul nu le poate digera.Aceste substante, in loc sa fermenteze normal, putrezesc in intestinul copilului, atunci cand copilul este hranit cu lapte de vaca sau alte substitute. Acest lucru cauzeaza autointoxicare, dezechilibre ale microflorei si duce la degenerarea intestinului copilului.Substituentii nu contin informatia biologica din laptele matern, astfel incat copilul se simte tot timpul infometat si are nevoie de hranire frecventa. Din aceasta cauza, produsele din amidon si carne sunt incluse mai devreme in dieta. Sistemul digestiv al copilului nu este complet format si nu este pregatit sa digere si sa absoarba aceste produse. Anumite enzime necesare nu sunt prezente.
lapte-thumb-250-0-18 Putem observa ca multi copii, intre doi si cinci ani, au tot timpul o substanta mucoasa la nas. Aceasta este produsa de prea mult amidon si proteine in dieta. Dieta artificiala sfarseste prin a distruge sistemul imunitar al copiilor. Acestia devin vulnerabili la tot felul de infectii, precum racelile frecvente, rinoree, gripa si pneumonie.Copiii hraniti in acest mod sunt,in cele mai multe cazuri, alergici.

Cine are nevoie de ulcer?
Cantitatea de fier din laptele de vaca este foarte mica. Vitelul, pe langa laptele vacii, mananca si iarba. Organele sale digestive sunt capabile de la natura sa digere separat laptele de iarba. Sistemul nostru digestiv este construit altfel. Cand laptele de vaca patrunde in stomac, sucurile acide digestive il coaguleaza si il transforma intr-o materie lipicioasa asemanatoare cu branza. Aceasta"branza" contine si alte bucati de mancare ce se afla in stomac. Laptele coagulat trebuie sa fie digerat inaintea celorlalte alimente. Daca acest proces are loc frecvent, poate cauza dereglari ale sistemului digestiv, in special ulcerarea stomacului si a duodenului.
Principalul argument al sustinatorilor consumului de lapte este cantitatea mare de proteine(aminoacizi) si de calciu. Acest argument nu este aprobat pentru ca:

Cazeina nedigerabila
Niciun alt mamifer de pe aceasta planeta(in afara de om) nu consuma lapte la varsta adulta.Ar fi contra naturii. In cazul pisicilor, noi le-am invatat sa bea lapte. Oricum, s-a dovedit ca pisicile traiesc de doua ori mai mult daca nu beau lapte. Diferenta intre laptele uman si cel de vaca este continutul mare de cazeina din ultimul.Cazeina este o proteina de care vitelul are nevoie pentru a avea copite si coarne. Vitelul consuma lapte doar in primele sase luni de viata. Oamenii nu au copite sau coarne. De ce ar avea nevoie de atata cazeina?

In primul rand, nu avem nevoie de atat de multe proteine pe cat ingeram. Intestinul gros contine o bacterie speciala capabila sa sintetizeze proteinele din carbohidratii continuti de alimentele pe baza de plante(daca microflora intestinala este sanatoasa).
In al doilea rand, organismul nostru contine toate elementele din tabelul lui Mendeleev si toti compusii chimici de care are nevoie, chiar daca are doar 40% dintre acestea sunt furnizate prin hrana.

Sintetizarea proteinelor
Aerul pe care il respiram contine cu 80% mai mult nitrogen(ingredientul principal al aminoacizilor) decat cel pe care il expiram. Ce se intampla cu acest nitrogen?Organismul nostru il foloseste pentru a sintetiza aminoacizii. Putem trai mancand cantitati foarte mici de proteine animale timp de un an, doi ani sau chiar mai mult fara niciun pericol pentru sanatea noastra atata vreme cat avem aer si mancam destule legume si fructe. Pe de alta parte, daca mancam numai proteine, putem muri in doar o luna. ( In manastirile Shao Lin, oamenii condamnati la moarte erau hraniti numai cu carne si mureau in douazeci-patruzeci de zile).
Atunci cand ne stabilim dieta, ar trebui sa urmam proportiile create de natura in laptele mamei:un continut ridicat de carbohidrati simpli si un continut scazut de proteine.

Cazeina din lapte
- este descompusa in stomac de cheag; copiii in varsta de unu-doi ani au deja par si unghii, asa ca nu mai au nevoie de cazeina;sistemul lor digestiv nu mai produce cheag, iar cazeina devine nedigerabila sau chiar otravitoare;
- cazeina nedigerata este cauza diverselor umflaturi de pe organismul nostru, formeaza pietre la rinichi, blocheaza vesele de sange si deformeaza degetele. Alte ingrediente nedigerate din laptele de vaca se acumuleaza sub forma unor substante mucoase in tesuturi si tendoane. Mucusul este o substanta plina de bacterii provocatoare de boli. Bioterapeutii considera laptele de vaca sursa substantelor mucoase din organsimul nostru pe tot parcursul vietii. De aceea cei care beau lapte de vaca gazduiesc de multe ori in organismul lor bacterii care cauzeaza boli precum gripa,raceala, astmul, bronsita si multe altele.

Mai exista un fapt demn de mentionat

Laptele din ziua de astazi este daunator, in special copiilor, din cauza poluarii mediului. Calciul din lapte se gaseste intotdeauna insotit de strontiu-90 radioactiv.Structura sa moleculara este asemanatoare cu cea a calciului, numai ca mai mare.Atunci cand strontiul-90 patrunde in organismul nostru, moleculele sale inlocuiesc moleculele de calciu din sistemul nostru osos.De aceea cei care beau lapte au membre marite(in special de la maini si picioare) si sufera deseori de disfunctii ale articulatiilor soldului si genunchiului.

Calciu, grasimi si colesterol

Nu putem nega faptul ca laptele este bogat in calciu, elementul necesar pentru dezvoltarea oaselor.Dar cum ramane cu nucile, varza, morcovii, sfecla sau semintele de mac?De fapt, acestea contin mai mult calciu intr-o forma mai usor de absorbit, intr-o proportie ideala cu alte ingrediente.
Laptele contine grasime animala, iar grasimea creste nivelul de colesterol(principala cauza a bolilor de inima si a problemelor de circulatie).Acesta este principalul motiv pentru care laptele este degresat. Cu toate acestea,proportia naturala a ingredientelor este distrusa in timpul acestui proces. Asimilarea acestui lapte interfereaza cu capacitatea organismului nostru de a administra rezervele de calciu-fosfor intr-un mod echilibrat.In consecinta, capacitatea noastra de a absorbi calciul scade.Absorbtia scazuta a calciului este principala cauza a viitoarei osteoporoze.Se presupune ca degresarea laptelui ne salveaza sistemul circulator(o idee larg impartasita si aberanta), dar ne distruge sistemul osos.

Suntem chiar atat de dependenti de lapte incat suntem dispusi sa ne riscam sanatatea?

Produsele precum laptele integral, branza, sunt diferite- se pot consuma cu moderatie( daca contin grasimile naturale)Bacteriile ce se gasesc in aceste produse indeplinesc majoritatea proceselor pentru realizarea carora organismul nostru ar trebui sa cheltuiasca o mare parte din propriile resurse- vitamine, saruri minerale, macro- si micro-elemente.

Renuntarea

Toate aceste argumente nu-i vor convinge pe cei pentru care laptele si produsele lactate constituie o mare parte a dietei. Nu este usor sa scapi de o dependenta ce dureaza de o viata. Daca nu puteti renunta la lapte, macar consumati-l pe cel de capra. Are un continut scazut de cazeina si grasimi si seamana cu laptele uman la continut.
In cazul in care continuati sa beti lapte de vaca, fiti pregatiti pentru simptome precum dureri intestinale, balonare,diaree,constipatie, dureri mari in oase si incheieturi.(Mikhail Tombak)

Eu cred ca oamenii destepti stiu sa se opreasca...la mine laptele de vaca a fost inlocuit cu cel sanatos (orez, migdale, porumb dulce etc) si credeti-ma, nu l-as da pe niciun alt lapte.
Sanatate!

5 comentarii:

catalin spunea...

adica tu ,contrazici toata stiinta? cum explici ca sunt popoare longevive care consuma cantitati mari de cazeina?

lidialoreley spunea...

buna.mai pus pe ganduri,desi eu am o parere f buna despre consumul de lapte .si noua ne place si fetitei mele de 2 ani jumate,care il bea si ii place f mult.mentionez ca pana la varsta de 2 ani nu a baut lapte de vaca natural fiind in strainatate si nascand o acolo,i s a dat lapte de sustituto.dar de cand am venit in tara i lam introdus in dieta si l tolereaza bine.dar lapteele de capra?apropo imi plac retetele tale .super.si eu fac unele caci le stiu din SPANIA,dar de la tine fur cate vreau...!un salut cordial.

TheArtist spunea...

Interesant ce spui, oricum voi cerceta sa vad cat de exacte sunt informatile.

Si sa imi spun si eu o parere referitor la consumul de lapte, si anume, e ca articolul tau descrie ce se intampla in cazul persoanelor sedentare mai mult. In cazul in care faci miscare atuncia este sa spunem ok. Uite batranii de dinainte gateau tot in untura si mancau lapte cu nush ce cel putin o data pe zi tot au trait multi ani pentru ca faceau miscare (bagau munca la camp). In cazul meu, eu am baut foarte mult lapte pentru dezvoltarea masei musculare dar si culturistii il recomanda pentru continutul bogat de minerale, proteine etc. in cazul in care persoana este toleranta. Prin aceste antrenamenente creste si cererea de susbstante nutritive pentru dezvoltarea si repararea tesuturilor musculare si totodata pentru ingrosarea oaselor cu timpul.

In concluzie daca nu e si ceva miscare si/sau ceva exercitii in programul nostru zilnic atuncia cred si eu ca o sa creasca si colesterolul si multe susbate din macare o sa devina toxice pentru corp doar pentru ca ne place sa stam doar in pat si in fata calculatorului. Miscarea le pune si pe ele in miscare (nu doar sa stationeze mai mult decat e normal in corp si ca sa induca starea aia de somnolenta cronica) dar le si arde pentru nevoie mare de energie.

Cauta despre cazeina "casein" in termen englezesc ca acolo o sa gasesti mai multe informatii. Ai sa vezi pentru ce buna de fapt (in cazul sportivilor). Caseina sau laptele, eu am ales laptele pentru ca-mi place:))

Multa sanatate1

Ciprian spunea...

Articolul e foarte adevarat, cititi cartea "Studiul China" Champbel. Problema e ca oamenii nu pot sau nu vor sa accepte realitatea. Oricum celor in cauza le recomand sa mearga la psiholog !

Anonim spunea...

Bateti campiile verzi bineinteles, sunt si adulti si copii carora le merge minunat pe alimentatie cu cazeina. Care-i cauza de anumite persoane nu o mai pot suporta?

 
Ganduri - by Templates para novo blogger