Apa este dizolvantul universal al materiei vii.
Dar cum lucreza apa in corpul nostru?
Introdusa in organism , dupa ce sta 15-45 minute, apa trece in intestine, apoi in limfa ( lichid care spala toate celulele) si sange si de aici in interiorul organelor, pe care le hraneste si le spala, iar apoi urmeaza un traseu invers, spre organele de eliminare( rinichi, piele). Pentru a sti daca bem suficienta apa, un test simplu, la indemana oricui, este sa verificam culoarea urinei.Este bine atunci cand aceasta este incolora sau de culoare galben deschis.
Apa-bautura cea mai sanatoasa
Apa se bea numai intre mese.Bauta in timpul mesei, apa incetineste digestia, racind si diluand sucurile gastrice. Incetinirea digestiei are urmatoarele consecinte foarte daunatoare:
- alimentele stau prea mult in stomac, il suprasolicita si il predispun la imbolnaviri;
- alimentele trec in intestin inainte de terminarea digestiei gastrice;diluarea sucului gastric duce la micsorarea capacitatii de dezinfectare a alimentelor, marindu-se riscul de trecere in intestin a unor microbi si virusi care dau infectiile intestinale;omul percepe aceasta prin senzatia de balonare.Este bine ca apa sa se bea cu cca 30 minute inainte de masa, deloc in timpul mesei si din
belsug intre mese.
Orar pentru a bea apa
Dimineata, la sculare beti 1-2 pahare de apa. Aveti grija sa nu fie prea rece.Aceasta va curata stomacul de mucozitatile care se produc in timpul noptii. Apoi, intre orele 9-11, mai savurati 2-3 pahare. Dupa amiaza, de asemenea,beti 2 pahare.Iar inainte de culcare, cam cu 1 ora, mai beti 1 pahar de apa. In total, veti aduna 8 pahare de apa. Apa bauta intre mese spala traiectul digestiv si il pregateste pentru primirea alimentelor. Ca sa intelegeti mai bine de ce este necesar sa bem apa din belsug intre mese, sa ne gandim cum ar fi daca am manca dintr-o farfurie nespalata, cu o lingura care nu este curata! Asa ar fi tubul digestiv, nepregatit, murdar -fara ca apa sa fi trecut din belsug prin el - atunci cand primeste alimentele pe care i le oferim la masa.
Sa bem numai apa?
Ceaiurile, laptele, sucurile de fructe, supele, compoturile sunt considerate alimente si ele se mananca, nu se beau. Daca aveti un abdomen mai voluminos, pe langa faptul ca, probabil, mancati prea mult, cauza trebuie cautata in felul in care consumati aceste lichide si, de asemenea, apa intre mese. Atentie! Pare un lucru marunt, dar are repercursiuni mari asupra sanatatii noastre, asupra felului in care ne simtim in fiecare zi. Daca va simtiti tot timpul balonati, indispusi din cauza a ceea ce simtiti ca se petrece in abdomen, verificati-va urgent obiceiurile in aceasta privinta. Asadar, apa este singurul lichid care se bea intre mese! In rest nimic! Nu sucuri
, nu supe, nu... Daca este necesar sa beti ceaiuri intre mese, acestea se beau neindulcite. Cat despre bauturile racoritoare de tot felul, care ne-au invadat din toate partile si care contin cantitati foarte mari de zahar ( o sticla de 1,5 l contine 600 g zahar!), nu pot sa va spun decat ca, atunci cand doriti o bautura mai buna, dulce si gustoasa, luati o lamaie proaspata, o portocala, storceti-o bine si faceti o limonada sau beti suc de portocala si ceva mai bun decat asa ceva nici ca se poate...sau beti suc de mere, de pere sau de orice alte fructe de sezon, pe care il faceti in casa.Si aceasta, desigur, in timpul mesei, cel mai bine la micul dejun, impreuna cu cereale sau produse din cereale, caci intre mese se bea numai apa.
Apa in uz extern
In uz extern, apa se foloseste pentru curatirea corpului nostru. Este bine ca zilnic sa facem dus, sa ne spalam cat mai bine si, saptamanal, sa facem baie generala. Efectul folosirii apei in uz extern este benefic pentru toate functiile organsimului nostru, care ne spune intotdeauna "multumesc" pentru senzatia de "atat de bine", pe care o simtim dupa ce o folosim. Sa ne spalam cat de des cu putinta pe maini, caci mediul inconjurator a devenit oarte murdar. Microbii neindepartati de pe maini ajung in corpul nostru si pot genera multe boli:infectii digestive, infectii ale pielii ( abcese, furunculi)
Ce se intampla atunci cand nu ne spalam pe corp zilnic? Toxinele pe care le elibereaza corpul nostru prin piele (transpiratie), pe langa senzatia exterioara neplacuta pe care ne-o dau, ajung sa se reabsoarba in piele si ajung din nou in corpul nostru, in loc sa fie indepartate. Repatrunderea in corp a toxinelor cauzeaza, desigur, multe boli. De asemenea, este bine sa ne spalam bine hainele, lenjeria de pat si tot ce se poate spala din casa. Practic, atunci cand cumparam lucruri pentru casa, cum ar fi:perdele, covoare, draperii, carpete, mochete, ar trebui sa ne punem intrebarea: voi putea spala, curata periodic aceste obiecte? Sunt ele confectionate dintr-un material care sa permita curatarea? Daca nu este posiba il acest lucru, atunci ele vor constitui un loc favorabil pentru cuibarirea prafului si deci a microbilor de tot felul. In casa respectiva va mirosi tot mai urat si va fi un cuib de boala.
Sa beneficiem cat mai mult de efectele extraordinare ale apei, atat in uz intern, cat si extern, si sa-I multumim lui D-zeu ca traim intr-o tara in care apa este disponibila, chiar daca nu este intotdeauna de cea mai buna calitate.(sursa,Elena Pridie-Retete pt sanatatea noastra)