luni, 27 iulie 2009
Chiar daca, in prezent, cercetatorii depun eforturi pentru a ne convinge ca aceasta planta are efecte negative asupra sanatatii noastre, cauzand multe boli (printre care cele cardiace, probleme la nastere, cancer pancreatic), nu ar trebui sa uitam beneficiile pe care cafeaua le aduce organismului.
A fost demonstrat pe cale stiintifica faptul ca, daca un individ bea o cantitate moderata de cafea - 1 sau 2 cesti pe zi - acest lucru nu poate fi decat benefic pentru organismul sau, deoarece ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon, litiazei biliare, cirozei, maladiei Parkinson si previne aparitia astmului. Un studiu efectuat la Scoala de Sanatate Publica Harvard si prezentat in cadrul celei de-a 63-a Sesiuni Stiintifice a Asociatiei Americane de Diabet a aratat ca un consum regulat de cafea este foarte util in prevenirea diabetului.
Efectele pe termen scurt ale cafelei asupra organismului nostru sunt extrem de binevenite, deoarece ne ajuta sa gandim mai rapid si mai clar, alungand starile de somnolenta si oboseala. In editia din 1970 a cartii sale, Bazele farmacologice ale terapiei (The Pharmacological Basis of Therapeutics), Dr. J. Murdoch Ritchie afirma ca, dupa "ce consuma cofeina, o persoana este capabila sa dezvolte un efort intelectual sustinut si o asociere de idei mult mai eficienta. (...) dactilografii, de exemplu, lucreaza mai rapid si fac mai putine greseli de scriere".
Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei, promptitudinii si eficientei unei persoane, cofeina din cafea conduce la o scadere a nivelului de depresie si anxietate, precum si a riscului de suicid.Alaturi de fructe si legume, cafeaua contine cantitati importante de antioxidanti. Antioxidantii sunt substante care pot preveni efectele daunatoare ale oxidarii la nivelul tesuturilor organismului, ajutandu-l sa se protejeze impotriva distrugerii celulare si reducand riscurile instalarii anumitor tipuri de cancer. Ei sunt formati din nutrienti (vitamine si minerale) si enzime (proteine care iau parte la reactii chimice.)
Cafeaua poate fi folosita nu numai ca lichid pe care il fierbem si il bem singuri sau impreuna cu prietenii, ci este recomandata si pentru uz extern, impotriva mirosurilor neplacute lasate de usturoi, ceapa sau peste pe maini. In acest scop, trebuie sa ne masam palmele cu zat de cafea, pe care apoi il indepartam prin clatire cu apa calduta.Pastrarea parului si pielii sanatoase si stralucitoare se poate face prin apelarea la masti naturale preparate cu cafea. Pentru par se fierbe o cafea tare care, dupa racire, se aplica pe parul uscat si se lasa 20 de minute. Dupa aceea, parul se clateste sub jet de apa, ramanand cu un aspect sanatos si plin de stralucire. Cafeaua este folosita ca masca pentru ten deoarece o curata de impuritati, reduce porii si elimina celulele moarte. Masca se prepara dintr-o ceasca de zat amestecat cu albusul de la un ou, fiind aplicata prin masare pe intreaga fata. Dupa ce se usuca, se indeparteaza cu apa calda si se foloseste o crema de fata hidratanta, in special de catre persoanele cu ten uscat.Puterea pe care cafeina o are impotriva celulitei este recunoscuta la nivel mondial, avand in vedere faptul ca majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient de baza. Sub forma de produs natural preparat in casa, se amesteca zat de cafea cu ulei de masline si se obtine o pasta care este la fel de eficienta ca oricare alta lotiune din comert. Acest amestec trebuie sa fie masat pe zonele corpului afectate de celulita, apoi indepartat prin clatire. ( Softpedia)
1 comentarii:
da si eu cred ca are efecte benefice dar bauta in cantitati rezonabile
Trimiteți un comentariu