vineri, 23 octombrie 2009
Un mic dejun delicios si am purces la drum! dupa 30 de minute ajungem in Chott El Jerid ca sa vedem rasaritul, marea de sare si trandafirii desertului...
Cum se formeaza acesti trandafiri fantastici? ...in urma modificarilor chimice pe care le sufera nisipul in contact cu apa, sub caldura razelor de soare.
Trandafirul deşertului este de fapt nisipul cristalizat care ia forma unui trandafir cu petale. Trebuie să treacă secole întregi pentru înfăptuirea acestei minuni ce simbolizează scurgerea timpului şi frumuseţea. Când un saharian îţi dăruieşte acest „trandafir al deşertului“, îţi oferă lucrul cel mai frumos din ţara lui. E un mod de a-ţi oferi prietenia şi încrederea lui. E ca şi cum ţi-ar încredinţa sufletul pământului, întrupat în pietrele acelea de o frumuseţe rară.
Cum a rasarit soarele am mers vis a vis sa cumparam trandafiri( in aceasta mare de sare se formeaza), curmale si sapunuri din masline...totul natural, asta imi place la ei, ca nu stiu de chimicale, E-uri, SLS-uri, parabeni si alte tampenii...cred ca am mai mentionat faptul ca nu le permite Coranul sa consume decat hrana curata.
Frumos tablou, mai ales pentru cine nu a avut somn...
Chott-ul se umple de apa in timpul ierni, dar acesata se evapora in timpul verii sub actiunea razelor de soare. In locurile in care chott-ul prezinta nivelul cel mai scazut, depozitele de sare comestibila sunt stranse si aranjate in mici mormane care sunt uscate la soare, inainte ca sa sarea sa fie transportata in oras pentru tratare si ambalare.
Imensa depresiune sarata, chott-ul se desfasoara, traversand Tunisia, din apropiere de Gabes de pe litoralul mediteranean, pana la frontiera cu Algeria in apropiere de Nefta. Cel mai mare lac al depresiunii este El-Jerid si inainte de construirea soselei suspendate de 90 km ce leaga Pozeur de Kebili, traversarea s-a periculoasa constituia o adevarata aventura.Traseul este excitant si azi, si ofera o panorama unica.
"Steaua Sudului"- facuta numai din trandafiri de culoarea argilei
Iata-ne in Jeepuri, cate 6 persoane plus sofer...pornim spre Chebika ! in drum dam peste camilele iesite la pascut...trebuie sa reducem viteza ca este semnalizata zona lor
Soferul nostru tare de treaba...pana si-a dat seama ca suntem mai "Zuzu" ... l-am pus sa puna muzica arabeasca, cu sonorul aproape la maxim...atata radeam de cum ne zdruncina masina pe drumurile cu pietre...si vazand cum ne distram... a inceput si el sa rada in hohote. L-am rugat sa mearga mai tare pentru ca doar era profesionist...iar noua ne place adrenalina! oricum, ne-a promis putin mai multa adrenalina mai tarziu, pe dunele de nisip...si s-a tinut de cuvant!
Hai sofere, hai sofere...ca diseara iti platim o bere ! cred ca s-a crucit de noi...dar i-am lasat la final un bacsis frumos, ca asa se cade...vorba ghidului Ianos
Aici s-au filmat scene pentru Indiana Jones
Chebika este un mic sat situat in oaza cu acelasi nume de la poalele muntilor Atlas, ce apartinea renumitei linii romane de fortificatii care pleca din Libia si traversa tot sudul Maghrebului pana in Maroc. Actuala asezare este construita in apropierea vechiului sat abandonat in 1969 in urma inundatiilor din aceasta zona.
Fiecare grup de turisti avea cate un indrumator saharian...sau ghid de oaza
Trecem poarta lui Ali Baba si dam de un loc mirific...se zice ca, cine trece prin aceasta poarta, slabeste !
waw, ce frumusete !
acum se vede mai bine poarta lui Ali Baba
si coboram...ajungem imediat la cascada oazei. intalnim locuitori care vand pietrele desertului, roci de forma oului... cu cristale in mijloc...chiar am primit si una gratis, cu cristale albe
foarte frumos...zau ca nu-mi mai venea sa plec de-aici !
ma saluta si ghidul saharian al grupului de turisti unguri. parca si acum il aud: " Angariaaa!", dar si pe al nostru: " Romaniaaa!", de parca manau turmele de oi...erau si astia niste Zuzu...simpatici totusi! dar de ce s-a asezat aici la iesirea din oaza? pentru bacsis...si i-au dat oamenii, ca asa se cade!
Ne-am racorit cu cate un fresh de portocale ( 1,5 dinari, adica 3 lei...nu ca la noi, cea mai ieftina pisoarca este 10 lei) dupa aceasta plimbare minunata si apoi am plecat spre o alta oaza,Tamerza, un fost fund de mare...absolut superba!
M-a fascinat Chebika, m-a fascinat toata aceasta excursie...si inca nu s-a terminat aici!
Ajunsi la Tamerza...Ianos ne propune sa ne pacalim prietenii spunandu-le ca am fost in Grand Canyon, Arizona! tare glumet Ianos...chiar ii ducem lipsa...offf, asa ma apuca un dor de Tunisia...
chiar aici!
Ne intoarcem la camilele noastre pe benzina...si ne afundam in desert. ajungem intr-o zona cu dune imense de nisip, suntem la granita cu Algeria...
iar apoi...ajungem intr-un alt loc inedit -Degache-unde s-au filmat scene pentru "Pacientul englez". La grota...cand, dupa prabusirea avionului...tipa spune ca-i este frig...superb filmul, trebuie sa-l revad pentru peisajele din desert, cine nu-si aminteste aceasta parte emotionanta a filmului?
Alexia a primit de la un saharian colier cu o piatra a desertlui, de culoare verzui...ce incantata a mai fost!
aveam impresia ca dunele de nisip sunt mici insulite pe mare...asa par in departare, ceva unic...cum rar mai vezi
datorita caldurii din timpul zilei, se pot zari fenomene de miraj cauzate de reflectarea determinata de crusta de cristale si de sare de la suprafata
Din pacate nu se observa in poze cristalele de sare care luceau in lumina razelor solare...parca descopeream aur, asa parea desertul in calea noastra...
Ioi, soferul nostru nazdravan incepe distractia cu adrenalina...ne dam drumul de pe dune ca in montagne russe...waw, era sa lesinam de ras. sa nu mai spun cum facea tata in spate...cred ca paream mai nebuni decat soferul...i-am facut semn sa nu se opreasca, ci sa continue show-ul...iuhuuuu, ce senzatii tari!!!
n-am crezut ca poate fi atat de fain...oricine ajunge aici are parte de asa ceva...foarte tare!
Gata cu circul, am ajuns in Nefta ! v-a placut "Razboiul stelelor" ?
Steven Spielberg a turnat aici “Razboiul Stelelor”, iar Franco Zefirelli “Iisus din Nazaret”.
Platoul acesta de filmare a fost renovat anul acesta, special pentru turisti...
Daca vrei o Coca Cola sau o Fanta...dar la pret de desert, adica 1,5-2 dinari bautura
si...
in Jeepuri toata lumea ca trebuie sa ajungem la autocar!
Sosim in Kairouan, orasul sfant, pentru pranz si shopping
Ne cumparam condimente, in special safran( flori si pudra), cardamom (Cardamomul este considerat al treilea condiment ca pret, dupa sofran si vanilie, fapt ce reflecta reputatia sa de cel mai placut mirositor condiment), rahat cu migdale, susan, menta pt ceai, ca are o aroma deosebita fata de ce avem noi, camile ( aproape o caravana) pentru prieteni ca m-au rugat sa le aduc cate o camila si cate un magnet...etc.
Cardamomul este adesea utilizat pentru mancarurile orientale cu orez si carne, cum ar fi kabsah sau machboos. Pentru a prepara aceste mancaruri, carnea (mai rar legumele) se gateste intr-un sos gros si aromat; peste aceasta se adauga orezul crud si se gateste la foc mic pana absoarbe tot sosul si toate aromele. Mancarea indiana biriyani este preparata din straturi de orez gatit si tocana aromata de carne si legume; peste acestea se adauga fructe uscate (stafide, seminte de rodie, kigdale, alune) si chiar safran, vasul este inchis ermetic si pus pe foc, astfel ca diferitele arome sa se amestece.
Cu parere de rau trebuie sa ne intoarcem fiecare la hotelul sau...Ianos ne multumeste ca am optat pentru Sahara,ne multumeste pentru punctualitate...chiar a subliniat faptul ca am fost singurul grup de turisti punctuali din cati a avut in cinci ani de zile...si tot singurul grup care a optat in totalitate pentru plimbarea pe camile...altii optand si pentru cai sau de ce nu, optand sa stea pe bara ca sa nu le miroasa animalul...
cred ca trebuie sa fii putin ipocrit... sa ajungi in Sahara fara sa te urci pe camila !
Alexia a fost cel mai tanar turist din grup, cel mai apreciat si laudat. Bravo Alexuta, ai fost la inaltime in tot acest timp!
Acest mausoleu este cel mai vizitat din Tunisia, aici lumea se aduna pentru a se ruga, pentru a se casatorii sau pentru circumcizia noilor nascuti. Vizitatorii de alta religie sunt bine veniti si li se ofera un vesmant specific, care este imbracat peste imbracamintea personala, pentru a nu ofensa fidelii musulmani. Orasul vechi este de asemenea celebru si pentru covoarele realizate manual si tapiserii.
Putini stiu ca aici s-a nascut faimoasa actrita Claudia Cardinale sau ca in cea mai mica tara maghrebiana si-au petrecut vacantele Oscar Wilde, Winston Churchill, Brigitte Bardot etc.
Poze similare vedem aici
Poze similare vedem aici
2 comentarii:
Multumesc tare mult Ana, te imbratisez cu drag.
Trimiteți un comentariu