PANETTONE

marți, 23 decembrie 2008

Aceasta paine clasica italiana poate fi gasita pe tot cuprinsul Italiei, in preajma Craciunului. Este o paine surprinzator de usoara, chiar daca este imbogatita cu unt si fructe uscate.
Ingrediente: 400 g/ 4 cani faina alba
2,5 ml/1/2 lingurita sare
15 g drojdie proaspata
120 ml/1/2 cana de apa calduta
2 oua plus 2 galbenusuri
75 g/ 6 linguri de zahar pudra
150 g/ 2/3 cana unt, moale ,
150 g/ 2/3 cana fructe uscate
75 g/ 1/2 cana de stafide
unt topit pentru glazura

1. Folosind doua straturi de hartii de copt, captusiti si ungeti cu unt o tava speciala pentru prajituri sau sufleuri, de 15 cm adancime. Hartia trebuie sa fie mai mare decat vasul cu 7, 5 cm.
2. Cerneti faina si sarea impreuna intr-un vas mare. Faceti o gaura in mijloc. Faceti o pasta din drojdie si 60 ml/ 4 linguri de lapte, apoi adaugati si restul cantitatii de lapte.
3. Adaugati amestecul de drojdie in mijlocul fainii, adaugati ouale intregi si amestecati suficienta faina cat sa obtineti o pasta. Presarati o mica parte din faina ramasa deasupra pastei si lasati sa actioneze ca un burete, la caldura, timp de 30 minute.
4. Adaugati galbenusurile si zaharul si amestecati pana obtineti un aluat moale. Adaugati untul moale, rasturnati aluatul pe o suprafata presarata cu faina si framantati 5 minute pana devine elastic si neted. Asezati aluatul intr-un vas uns, acoperiti cu o folie unsa cu unt si lasati la dospit, intr-un loc cald, timp de 90-120 minute sau pana cand isi dubleaza volumul.

5 Turtiti aluatul si rasturnati-l pe o suprafata presarata cu faina. Incorporati, cu atentie, stafidele si fructele uscate. Modelati-l in forma unei mingi si asezati aluatul in tava. Acoperiti cu o folie unsa cu unt si lasati la dospit, la caldura, timp de o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.


6. Intre timp, preincalziti cuptorul la 190 C/ gaz 5. Glazurati suprafata aluatului cu unt topit
si crestati o cruce cu un cutit ascutit. Coaceti timp de 20 minute, iar apoi reduceti temperatura cuptorului la 180 grade/ gaz 4. Ungeti suprafata din nou cu unt si lasati la copt inca 25-30 minute sau pana cand devine aurie. Raciti in tava timp de 5-10 minute, iar apoi scoateti painea pe un gratar.
SFATUL BUCATARULUI:dupa ce aluatul a fost imbunatatit cu unt, nu-l lasati la dospit intr-un loc prea cald, pentru ca va deveni unsuros.

Va doresc un Craciun fericit, imbelsugat, iar nasterea Domnului sa va aduca pace in suflete, bunatate si prosperitate. De asemenea, noul an sa va aduca numai impliniri, sanatate si multa iubire, LA MULTI ANI !!!

8 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Draga mea Cata vreau sa te intampin cu urari calde pt anul ce iti sta in fata si pt Craciunul pe care il vei sarbatori. Fie ca bunul Dumnezeu sa te gaseasca sanatoasa si sa sadeasca in inima ta putere, credinta si dragoste iar viata ta sa infloreasca cu fericire! Te pup!

Maya spunea...

Sarbatori fericite,sanatate,si un an nou plin de realizari!!!
La multi ani!!

Rodica Botan spunea...

Un Craciun minunat si un An Nou fericit!!!

broscutza spunea...

Draga mea, iti urez un Craciun fericit plin de lumina si iubire, alaturi de cei dragi , iar pentru anul ce vine, iti doresc ceea ce majoritatea dintre noi nu are: sa ai timp sa razi, sa fi fericita, sa te gandesti la cei dragi, sa intinzi mana dupa stele , sa ai timp sa te miri si sa crezi, sa ai timp sa speri, sa ai timp sa te bucuri de fiecare zi, de fiecare clipa! Petrecere frumoasa, iti uram cu drag !Ana si Edi

Ducesa spunea...

Va multumesc din suflet pentru urari si va doresc numai bine! ne vedem la anu' !
LA MULTI ANI!

Vilhelm man spunea...

In aceasta Sfanta zi
Iti doresc sa fii iubita,
Alaturi de cei dragi
Sa fii foarte fericita!

Craciun fericit!

Vilhelm man spunea...

Acum, cand roata timpului a mai tesut inca un an, va doresc sa va bucurati alaturi de cei dragi, de minunea vietii asteptand clipele viitorului!

La multi ani!

Nicole spunea...

Fie ca noul an sa iti aduca numai bucurii, sanatate, fericire si multe impliniri, tie si celor dragi tie. La Multi Ani!

 
Ganduri - by Templates para novo blogger