joi, 4 decembrie 2008
Ratatouille este o tocana de legume originara din Nisa, Franta, si este specifica regiunii provensale. se prepara la foc mic, cu ulei de masline si condimente. este delicioasa si servita rece, mai ales daca se adauga zeama de lamaie. tehnica consta in pregatirea separata a legumelor inainte de a fi gatite impreuna.
Se spala si se usuca 500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras rosu si 500 g rosii. vinetele si dovlecelul se taie in felii cu grosimea de 1 cm. rosiile se decojesc- de preferat folositi rosii carnoase si aromate. uscati feliile de vinete si dovlecel cu servete de hartie.
Ardeiul se taie in doua, se curata de seminte si nervuri, apoi se taie in bucati mari. Rosiile se taie in patru bucati si nu trebuie curatate de seminte. legumele vor fi pregatite separat initial, deci nu le amestecati.
Se curata 4 cepe si se taie in felii subtiri. se curata si se taie marunt 4 catei de usturoi. vinetele se sareaza si se calesc intr-o tigaie in care puneti 3 linguri de ulei de masline. apoi scoateti-le din tigaie si caliti dovlecelul, adaugand inca putin ului. cand dovlecelul este gata, se scoate si se pune deoparte. apoi se caleste ardeiul.
Se spala si se usuca 500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras rosu si 500 g rosii. vinetele si dovlecelul se taie in felii cu grosimea de 1 cm. rosiile se decojesc- de preferat folositi rosii carnoase si aromate. uscati feliile de vinete si dovlecel cu servete de hartie.
Ardeiul se taie in doua, se curata de seminte si nervuri, apoi se taie in bucati mari. Rosiile se taie in patru bucati si nu trebuie curatate de seminte. legumele vor fi pregatite separat initial, deci nu le amestecati.
Se curata 4 cepe si se taie in felii subtiri. se curata si se taie marunt 4 catei de usturoi. vinetele se sareaza si se calesc intr-o tigaie in care puneti 3 linguri de ulei de masline. apoi scoateti-le din tigaie si caliti dovlecelul, adaugand inca putin ului. cand dovlecelul este gata, se scoate si se pune deoparte. apoi se caleste ardeiul.
Incalziti 3 linguri de ulei intr-o tigaie de fonta, apoi caliti ceapa 5 minute, amestecand incontinuu, pana cand devine sticloasa. adaugati rosiile si mai tineti pe foc 5 minute, apoi adaugati celelealte legume. amestecati-le, adaugati cimbru, o frunza dafin, sare si piper.
Tigaia se acopera si se tine la foc mic 30 minute. amestecati din cand in cand. se pune usturoiul maruntit se se mai tine pe foc 5 minute. gustati si mai puneti condimente daca este nevoie, indepartati cimbrul si frunza de dafin, apoi serviti.
5 comentarii:
yamyyyy ce bine arata!! mi s-a facut o pofta!! Saru-mana pt rasfat!!pupici!!
Eu sint in cura de slabire...dar mincarea asta cred ca este special pentru asa ceva...miine ma duc sa-mi iau legume...ca sint asa de flaminda ca si siropul de tusa pare apetisant...
:)
este o mancare usoara si tare gustoasa,merita s-o pregatiti feteor, ca se poate manca si ca garnitura. numai bine si va multumesc!
Cata de multe ori m-am gandit sa fac ratatouille... cred ca am s-o aplic sapt asta! Pup scumpa!!!
Inuta, e gustoasa si sanatoasa, sper sa-ti placa, pup si eu scumpica!
Trimiteți un comentariu