joi, 11 decembrie 2008
Aceasta paine cu taieturi adanci se realizeaza prin utilizarea unei cantitati mici din aluatul folosit in ziua precedenta. Totusi, daca nu aveti asa ceva, puteti face un aluat " de inceput" dupa reteta de mai jos.
ALUAT DE INCEPUT: 225 g/ 1 cana de aluat vechi de 6-15 ore
sau 7 g drojdie proaspata
120 ml/ 1/2 cana de apa calduta
115/ 1 cana de faina alba
Pentru ALUAT: 7 g drojdie proaspata
280 ml/ 1 1/2 cana de apa calduta
450 g / 4 cani faina alba, plus o cantitate mica pt decor
5 ml/ 1 lingurita sare
1. Presarati cu faina o tava de copt. Daca aveti un aluat de paine preparat inainte, treceti direct la pasul 3. Preparati aluatul "de inceput". Amestecati drojdia cu apa, apoi incorporati treptat suficienta faina pentru a obtine o pasta. Amestecati repede si in forta, apoi, treptat, adaugati si restul fainii si amestecati pana obtineti un aluat moale.
2. Framantati timp de 5 minute. Asezati aluatul intr-un vas, acoperiti cu folie.Lasati la temperatura camerei timp de 4- 5 ore sau pana cand creste si incepe sa se prabuseasca.
3. Intr-un vas, amestecati drojdia pentru aluat cu jumatate din apa, iar apoi, incorporati si restul apei. Adaugati aluatul preparat anterior si framantati pentru a dizolva aluatul. Adaugati treptat faina si sarea, amestecand pana obtineti un aluat. Rasturnati pe o suprafata presarata cu faina si framantati timp de 8-10 minute pana cand aluatul este neted si elastic.4. Asezati aluatul intr-un vas uns cu unt sau cu putin ulei, acoperiti cu o folie cu unt sau ulei si lasati la dospit, la caldura, aproximativ 1 ora si jumatate sau pana cand aluatul si-a dublat volumul.
5. Rasturnati-l pe o suprafata presarata cu faina, apasati-l si modelati-l in forma unei mingi. Turtiti-l putin si amplasati-l pe o tava de copt.
6. Acoperiti cu o folie cu unt sau ulei si lasati la dospit, la caldura, timp de 1 ora sau pana cand aproape isi dubleaza volumul.
7. Presarati suprafata aluatului cu faina si taiati suprafata destul de adanc, in patratele. Lasati aluatul sa se odihneasca 10 minute. Intre timp, preincalziti cuptorul la 230 grade/ gaz 8. Coaceti 25-30 minute sau pana la rumenire.
8. Pulverizati apa in interiorul cuptorului in momentul in care introduceti aluatul si de inca trei ori in primele 10 minute de coacere. Scoateti painea pe un gratar sa se raceasca.
7 comentarii:
Woooooooooooooow! Da frumoasa e!!! Legat de bucata de aluat, pe aici i se spune maia si asa se facea painea pe vremuri. Chiar zilele trecute ma gandeam sa fac o painica cu maia. Te pup tu cata si mii de multumirir pt reteta!
Cu placere tu Ina. stiam si eu de maia, ca asa se facea si la una dintre bunici, langa Dunare. dar eu am scris exact ca in reteta, sa nu care cumva sa gresesc ceva. pup!
Cata cand spui 1 cana, 1 cana 1/2 te referi la unitatile de masura americane? Ca tare as vrea sa o fac...
Ina,este vorba despre o cana normala, de-asta de-a noastra de 250 ml.deci nu e nimic american in retetele astea frantuzesti. oricum eu specific daca sunt alte masuri. spor la treaba!sa imi spui cum ti-a iesit, pup!
gata, o fac sigur maine!!! Puuuuuuuup tare!!
arata f bine! :)
am o nedumerire... cum sa pastrez maiaua? adica iau din aluatul de azi si il tin pana maine la frig sau la cald? la frig ar da inapoi, s-ar lasa, nu? iar la cald ma gandesc sa nu se strice pana a doua zi...
multumesc!
Miutza, nu se strica, lasa aluatul in vas acoperit, in bucatarie.dar poti sa-l faci si pe loc daca ti se pare complicat, cum vrei.
Mersi de vizita!
Trimiteți un comentariu