Seminte germinate - hrana secolului 21

duminică, 4 ianuarie 2009

Semintele germinate - Super Hrana secolului 21

Hrana ideala a vegetarienilor: 100% natural

Recomandat de nutritionistii din SUA! A alege o hrana din comert sau o hrana sanatoasa supernutritiva este decizia fiecarui roman. Specialistii considera germenii ca fiind "un stadiu tranzitoriu intre samanta si planta". Pe intelesul tuturor, un germene este un "pui de planta". In primele cateva zile ale vietii sale, puiul de planta nu se poate hrani singur si este hranit integral cu substantele nutritive continute in samanta, echivalentul laptelui de mama. Aceste substante nutritive devin disponibile cand samanta incepe sa germineze. In timpul incoltirii, enzimele din samanta transforma substantele nutritive inactive intr-un fel de COMBUSTIBIL SUPERNUTRITIV ce permite plantei sa creasca foarte rapid in primele zile de viata. Proteinele sunt transformate in aminoacizi, grasimile in acizi grasi si amidonul in zaharuri esentiale. Semintele germinate sunt de fapt o hrana usor asimilabila, pre-digerata, ce necesita o energie minima din partea organismului nostru pentru a fi asimilata. Enzimele proprii semintei au facut deja partea grea de tranformare a substantelor nutritive. V-ati intrebat vreodata de ce anumite specii de corbi, mari iubitoare de seminte germinate, traiesc peste 200 ani? Semintele germinate contin minerale, vitamine si alte substante nutritive concentrate precum: Pro-vitamina A, Vitamina B Complex, Vitaminele C & E; elemente precum calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu si zinc; "sangele verde" clorofila si enzime antioxidante.
Hrana vie - din care germenii sunt o categorie insemnata - este benefica si o sursa naturala de hrana supernutritiva. Germenii pot ajuta organismul supus zilnic la substante chimice toxice, al carui sistem imunitar este slabit. Daca includem germeni probiotici in dieta noastra, vom da organismului nostru hrana si energia necesara pentru a se curata, detoxifica, recladi si pentru a se vindeca. Atunci trilioanele de celule din corpul nostru vor continua sa faca ceea ce stiu cel mai bine - sa ne mentina vii, plini de energie si sanatosi.
Cu toate acestea, nu toate tipurile de seminte sunt comestibile si este important ca germenii consumati sa fie selectionati si combinati astfel incat sa aduca organismului exact substantele de care are nevoie, in proportiile in care are nevoie acesta.

Cum germinam ?
In aceste cateva randuri veti descoperi cat de simplu este sa transformati semintele in adevarate plantute, super nutritive: hrana viitorului sau daca preferati "salata dv. crescuta in casa".
Tot ceea ce aveti nevoie este APA.
Adaugati 1-3 linguri de seminte intr-un borcan de aprox. 800 ml, acoperiti semintele cu apa si lasati peste noapte
A doua zi acoperiti borcanul cu un tifon pe care il prindeti cu elastic de gura borcanului si scurgeti apa
Timp de 3 zile clatiti de 2 ori pe zi semintele cu apa (scurgeti-o prin tifon de fiecare data; nu lasati apa in borcan, ci numai seminte)
GATA: In aproximativ 3 zile semintele ajung la cca. 2 cm. si pot fi consumate. Cojile semintelor plutesc atunci cand clatiti semintele, iar restul vor ramane la fund. Dupa cum vedeti, totul este simplu si dureaza doar 1-2 minute/zi.
Nu mai aveti nimic altceva de facut decat sa serviti deliciosii germeni probiotici.

Retete cu germeni probiotici
Din punctul de vedere al modului in care ii putem consuma, germenii probiotici trebuie tratati ca si legumele. Asadar germenii pot fi folositi in toate retetele cu legume. Cel mai usor si gustos mod de a consuma germenii probiotici este ca atare (bineinteles, dupa ce au incoltit), ca salata de germeni sau in sandwich-uri, pe post de salata. Deoarece vitaminele si enzimele se pierd prin gatire, germenii probiotici este bine sa fie adaugati in ultima faza a procesului de gatire (preparare termica). Exceptie face painea cu germeni, unde se vor adauga de la inceput. Pentru germenii probiotici exista atatea metode de a-i gati cate exista si pentru legume. Diferenta este ca veti dori sa gatiti germenii cat mai putin pentru a le proteja nutrientii vitali. Exista multe moduri de a folosi germenii in diverse retete. Va prezint o lista cu 35 metode delicioase. Metodele sugerate functioneaza excelent, dar va incurajez sa va folositi si propria imaginatie. Puteti manca oricati germeni pentru a sunt sanatosi si va veti simti bine.
Adaugati-i in salata
Adaugati-i in varza murata
Adaugati-i in piureul de cartofi
Adaugati-i in salata de fructe
Prajiti-i cu ceapa si alte legume
Mixati-i cu fructele, in blender, pentru a obtine shake-uri sau sucuri
Mixati-i cu legumele, in blender pentru a obtine sucuri vegetale.
Inlocuiti salata din sandwich-uri cu germeni.
Amestecati-i cu branza topita
Mixati-i in diverse paste de intins pe paine
Faceti sandwich-uri cu cascaval si germeni in aparatul de facut sandwich-uri calde
Adaugati-i in supe sau mancaruri facute la cuptor dupa ce sunt gata
Adaugati germeni in mancarea pentru camping in functie de ce idei va vin pe moment. Adaugati un strop de sanatate la toata hrana dv!
Adaugati-i in aluatul pentru piscoturi si biscuiti
Mancati-i propaspeti si negatiti in salata de germeni sau salata mixata cu alte tipuri de salata.
Adaugati-i in painea cu germeni
Adaugati-i la ouale umplute
Sunt delicioasi daca ii mixati in omleta
Amestecati-i si striviti-i in cartofi copti
Combinati in mancaruri cu orez: sunt deliciosi si au un aspect placut
Adaugati-i in orezul prajit in timp ce se raceste
Amestecati-i in mancarurile orientale
Adaugati-i in sosul pentru spaghete in timp ce se raceste
Preparati un sote cu ceapa: adaugati germeni probiotici
Adaugati germeni in piure de mazare sau fasole fiarta
Adaugati-i la fasolea prajita
Opariti germenii pentru scurt timp si serviti-i cu unt
Utilizati-i ca garnitura la platouri
Adaugati-i la ciorbe
Mixati-i in clatite (inainte de a le praji)
Adaugati-i la pizza
Adaugati-i la prajiturile de cartofi
Adaugati germeni striviti la mujdeiul de usturoi
Amestecati branza cu marar si germeni striviti; utilizati aceasta branza pentru a umple ardei. Serviti cu rosii
Incercati in salata orientala

Reteta rapida de HAMBURGERI FARA CARNE
100g germeni probiotici (gata incoltiti)
100 g carne de soia (texturat uscat): se fierbe in apa, se scurge si se toaca
2 oua
1 ceapa - taiata fin (optional)
2 linguri de pudra de usturoi
2 linguri de sos de soia (optional)
1/2 lingurita sare (sau dupa gust)
1/2 lingurita Oregano
1/2 lingurita piper negru
ulei vegetal - pentru prajit
Se amesteca ingredientele in mixer pentru cateva minute. Se formeaza 6 chiftele (sau cate doriti dv - in functie de marime) Prajiti pe o parte la foc mediu si intoarceti numai dupa ce s-au intarit. Este bine ca nivelul uleiului sa fie peste nivelul hamburgerilor (sa-i acopere). Serviti pe paine cu germeni, sau chifle speciale de hamburgeri. Adaugati dupa gust: salata, germeni proaspeti, rosii, cartofi pai, ceapa, varza, ketchup si/sau mustar.

ULTRA RAPID: Pizza californiana
1 lipie
2 linguri germeni probiotici
2 felii de rosie
2 felii ceapa
50 g cascaval sau 3 felii de branza topita (Toast)
Umpleti lipia cu ingredientele si consumati ca atare sau puneti 15 minute la cuptor pentru a se topi cascavalul.

Creveti cu paste
1/4 cana ulei de arahide
250g crevete curatat
1 lingura usturoi curatat si tocat
250g spaghete fierte
6 linguri suc proaspat de lamaie
2 linguri sos de soia
250g de germeni crescuti de dv.
2 oua fierte tari, taiate pentru garnitura
1/3 arahide macinate pentru garnitura
1 cana sos dulce-acrisor
Incingeti uleiul intr-o cratita larga la foc mediu-mic. Adaugati usturoiul si crevetele amestecand pana crevetele devine roz, pentru aprox. 2 minute. Adaugati restul de ingrediente; amestecati bine cu uleiul, usturoiul si crevetele si lasati pe foc incins inca 2 minute. Goliti cratita intr-un bol in care veti servi podusul. Garnisiti cu ouale si arahidele. Serviti imediat cu sos dulce-acrisor.

3 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Deci esti fenomenala: cand ma gandesc la paine cu maia, o postezi, cand ma gandesc sa incep o cura cu semite germinate: iar postezi! Esti ca o binecuvantare si nici nu stii!!! Te pup draga mea! Saptamana asta pe meniu e supa de avocado si painea, la fel si semintele! :)

Ducesa spunea...

Eeee...Inuta mea draga, cand ti-am spus eu tie ca noi doua ne asemanam foarte mult...poate nu credeai, dar stiu eu ce spun. iti multumesc pt vorbele tale calde si abia astept sa vad cum ti-au iesit bunatatile.chiar azi ma intreba Bogdi al meu daca...mai e supa de avocado.da de unde? nu mai am fructe proaspete si nici legume, tb sa merg la market mai tarziu.vezi cum iti iese supa prima data ca apoi stii cum sa o potrivesti data viitoare, daca mai e nevoie sa umblii la ingrediente.dar iti spun, e buna rau si acrisoara de la lamaie, sa nu uiti de crutoane! te pup, o zi minunata!

Anonim spunea...

pentru cine nu are timp, dar totusi doreste germeni proaspeti, eu am vazut in Bucuresti la Billa si Cora. sunt produsi de o firma din Brasov (Germalex). pretul e mai mult decat ok, iar beneficiile ...nu mai discutam

 
Ganduri - by Templates para novo blogger