Millefeuille

miercuri, 1 aprilie 2009

4 portii: 250 g foietaj, 1 lingura ulei, 3 linguri zahar pudra
Crema: 2 cani lapte, 1 pastaie vanilie, 4 galbenusuri, 125 g zahar, 1 lingura amidon porumb, 1 lingura faina, 1 lingura visinata sau rom, 12 cl smantana dulce grasa (1/2 cana)
1. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade.
2. Se ruleaza aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime. Se pune pe o placa de copt unsa acoperita cu hartie de copt. Deasupra aluatului se pune o alta foaie de copt si se coace timp de 20 minute.
3. Intre timp se prepara crema: se da intr-un clocot laptele cu pastaia de vanilie. Se freaca galbenusurile impreuna cu 100 g zahar pana ce compozitia se deschide la culoare. Se adauga amidonul de porumb si faina, amestecate. Se adauga laptele fiert, amestecand incontinuu. Amestecul se pune intr-o cratita la foc mic 1 min, dupa ce incepe sa fiarba, amestecand incontinuu cu o spatula. Se ia de pe foc si se pune totul intr-un castron. Se amesteca cu smantana si se lasa la rece 1 ora.
4. Cu un cutit se taie aluatul in 4 fasii. Fiecare fasie se taie in 3 dreptunghiuri egale. Se asambleaza foietajul punand 2 straturi de crema intre 3 foi de aluat. Ultimul strat de aluat se pudreaza cu zahar farin.
CUM SE FACE FOIETAJUL?

Ingrediente: 280 g faina cernuta, 1 lingura de sare si 250 g unt.
1.Faina se pune pe o tabla de lucru, in forma de cerc si se face loc la mijloc. Acolo se pune sarea si 15 cl apa rece. Se amesteca si se framanta pana ce aluatul devine moale si elastic. Se formeaza o minge, se acopera cu un prosop de bucatarie si se pune la rece 40-60 minute. Se intinde pe o suprafata pe care s-a presarat faina, astfel ca sa se obtina un patrat de 20-25 cm.
2. Untul se taie bucati si se pune in mijlocul patratului de aluat. Cele patru laturi se impatura peste unt astfel incat sa-l acopere in intregime.
3. Planseta de lucru se pudreaza cu putina faina. Se ruleaza aluatul cu un facalet; se ruleaza intr-o directie, astfel ca aluatul sa aiba o forma dreptunghiulara de 3 ori mai lunga decat latimea.
Millefeuille se poate servi cu fructe rosii, cu sos de zmeura sau de afine.

SFAT: DACA SE PUNE FOAIE DE COPT PESTE ALUAT, ACESTA NU CRESTE PREA MULT IN TIMPUL COACERII.

2 comentarii:

Daniela Addario spunea...

Hmmm, ce bunatate ai facut... Fur si eu o feliuta, stiu ca erau pe la cofetarii prajituri din astea, dar nu-mi aduc aminte cum se cheama... Pupici !

Ducesa spunea...

Mersi Daniela, te pup si eu! praji' asta seamana cu cremsnit, nu?

 
Ganduri - by Templates para novo blogger