Salata cu seminte de in

miercuri, 2 decembrie 2009


Peste cateva zile se implineste o luna de cand am renuntat la zahar, lapte de vaca, apa minerala(inclusiv apa minerala plata), iaurturi din comert (lactate), faina alba rafinata, drojdie... am introdus in alimentatie noi alimente cum ar fi: seminte,indulcitori naturali (siropul de agave, extract de stevie, foarte rar mierea) laptele vegetal (orez, porumb dulce, migdale,soia,mei, cocos etc.), piureuri de legume si fructe(mousse de fructe),pateuri de legume cu usturoi si ceapa, supe si sucuri de legume, intotdeauna cu ghimbir. Si inainte consumam supe, piureuri, sucuri...dar prea putin, ca si cantitate, sau din prea putine fructe si legume.

Am invatat ca cea mai buna si mai sanatoasa ciorba este cea cu bors natural facut in casa ( din tarate de grau) si sfecla rosie in loc de pasta de rosii din comert. Nu ca n-ar merge si sucul de rosii organic, dar asta este o alta poveste... ca sa n-o mai lungesc prea mult am sa fac, mai jos, un rezumat al alimentelor care nu trebuie sa-mi lipseasca din casa.

Mananc destul de des salate, paine nedospita sau doar cu ferment de crestere 100% organic, lapte vegetal... cu cate o mana de seminte de in sau mac. De ce? calciul este mai bine asimilat, la fel si fierul, si nu voi avea niciodata probleme cu oasele...asta am invatat-o de cand tot ma documentez despre alimentatie...cred ca am citit peste 50 de carti...si am retinut esentialul, adica ce am crezut eu ca mi se potriveste cel mai bine.
Am invatat ca cea mai sanatoasa mancare gatita este aceea in care nu pui ulei decat la sfarsit, dupa ce inchizi cuptorul...si nu mai mult de 1-2 linguri...

O salata bogata in vitamina C si calciu:
1/4 varza
1/2 salata verde
1 fir ceapa verde si 1/2 ceapa rosie
1 catel de usturoi maruntit
cubulete branza capra, masline verzi(cele mai sanatoase)
1 lingura ulei masline extra-virgin
1 lingura otet de mere ( cel mai sanatos)
1 mana de seminte in intregi

DSC06255

Semintele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substante care previn in special cancerul de prostata si pe cel de colon. Cancerul, bolile de inima, obezitatea sunt tinute la distanta cu ajutorul fibrelor alimentare din semintele de in. 100 g seminte de in contin aproximativ 40 g fibre alimentare.
In afara de fibre, semintele de in sunt apreciate pentru continutul in grasimi de calitate. Astfel, semintele de in contin aproximativ 41% grasimi din seria acizilor omega 3 cu lant scurt (acidul alfalinolenic). Daca nu avem probleme de sanatate, atunci organismul poate sa transforme acizii omega 3 cu lant scurt din semintele de in in acizi omega 3 cu lant lung, care protejeaza impotriva cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor neurodegenerative. S-a demonstrat ca aceste seminte previn complicatiile aterosclerozei, scad nivelul colesterolului in sange, stimuleaza functia arteriala si previn formarea trombilor in vasele sangvine. In cazul persoanelor care vor sa slabeasca, acizii grasi omega 3 din semintele de in scad pofta de mancare si stimuleaza arderea caloriilor.

Seminte si  nuci
Legume
Fructe
Uleiuri si grasimi
Fainuri
Condimente
Ceaiuri si bauturi
Cereale
nuci toate tipurile;

seminte in brune, intregi;

mac;

pin;

migdale;

fistic;

susan
varza;

salata verde;

broccoli;

sfecla rosie;

morcovi;

ceapa;

ciuperci;

spanac;

linte;

naut;

ridichie neagra;

patrunjel;

telina;

toate legumele verzi si rosii
mere;

lamai;

portocale;

toate fructele rosii si mov-violet
( capsune, afine, mure,
zmeura,
macese,
coacaze,
struguri);

grepfruit;

fructe uscate;

coacaze rosii uscate;

catina.
masline
(extra-virgin);

Argan;

in;

orez;

seminte dovleac;

unt pur;

Ghee(unt Ayurvedic);

chefir de capra'

branza capra.
secara;

integrala;

amaranth;

tarate din grau;

malai integral;

hrisca;

spelta
sofran(flori si pudra);

harissa;

cardamom;
cimbru;

ghimbir;

usturoi;

hrean;

cacao saraca in grasimi;

scortisoara;

menta;

salvie;

baton vanilie;

otet de mere,orez;

sirop agave;

extract stevie
ceai verde;

lapte vegetal;

sucuri fructe si legume
porumb'

ovaz;

mei;

pudra roscove;

Ouinoa;

orez integral;

hrisca;

cafea din cereale;

crackers azima;

cous-cous

Uleiul din semintele de in are proprietati terapeutice deosebite:


  • Scade nivelul de colesterol total si in mod special colesterolul „rau“;
  • Scade lipemia postprandiala; astfel riscul bolilor cardiovasculare se reduce semnificativ la cei care aduc prin alimentatie surse de acizi grasi omega 3;
  • Inhiba factorii generatori de ateroscleroza si inflamatie;
  • Are efect antitrombotic, protector antiembolic si asupra hemostazei: reducerea moderata a vascozitatii sangvine si a agregarii plachetare, scade productia si activitatea fibrinogenului;
  • Ajuta la recuperarea tesutului inimii dupa un infarct;
  • Este absolut necesar pentru dezvoltarea completa a creierului uman in timpul sarcinii si in primii doi ani de viata;
  • Intarzie si reduce aparitia simptomelor senilitatii prin combaterea aparitiei radicalilor liberi;
  • Are actiune anticancerigena la nivel genetic;
  • Stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a intregului organism;
  • Se obtin rezultate notabile in boala Crohn, scade VSH-ul (viteza de sedimentare a eritrocitelor) si simptomele artritei reumatismale;
  • Acizii grasi omega 3 au si uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimenteaza cu sange tumorile;
  • Previne aparitia preeclampsiei si a eclampsiei la gravide; femeile care tocmai au nascut nu vor face depresia de postsarcina (care afecteaza intre 4%-6% dintre lehuze), daca au un aport suficient de acizi grasi esentiali omega 3;
  • In bolile de rinichi, aportul de acizi grasi esentiali omega 3 a redus pierderile de proteine prin urina;
  • Trateaza ulcerul gastric si duodenal; efecte excelente au fost raportate si in terapia colonului iritabil;
  • Reduce problemele legate de ciclul menstrual, regularizandu-l, diminuand frecventa si intensitatea durerilor menstruale;
  • Contine substante antialergice, diminuand frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic;
  • Imbunatateste circulatia periferica;
  • Are efect hipoglicemiant (util si in caz de diabet), transformand glucoza sangvina in glicogen de depozit; reduce rezistenta la insulina;
  • Previne si combate eficient migrenele;
  • Are rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la stres. Somnul se instaleaza mai repede la cei care au in alimentatie surse bogate de acizi grasi omega 3, iar frecventa insomniilor scade semnificativ;
  • Stimuleaza sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastica si mai supla. (ColonHelp)


  • 6 comentarii:

    Ina Todoran spunea...

    felicitari pt stilul nou adoptat. Si salata pare si este cu siguranta excelenta!

    Ducesa spunea...

    Mersi, Ina draga!

    Nik26 spunea...

    Felicitari pentru numeroasele schimbari in bine facute! :) La mai multe obiceiuri sanatoase! :D
    Foarte cuprinzator articolul!
    [Nu imi este prea clar cu apa... ai renuntat si la cea plata si la cea minerala... si le-ai inlocuit cu...? Daca ai mentionat pe undeva... imi cer scuze daca mi-a scapat. :b]

    Ducesa spunea...

    Mersi Niko...sunt foarte documentata! :)
    Pai am postat recent despre apa...despre apa structurata si cum se poate realiza. dar noi avem si sursa cu apa de izvor, undeva langa Breaza...gatesc cu aceasta.pup!

    TaxiBrasov spunea...

    Un blog fosrte reusit, multa bafta in continuare, imi place ce ai facut!

    eco spunea...

    genial, sincere felicitari pt ce faci aici!

     
    Ganduri - by Templates para novo blogger