Prajitura Deliciu

joi, 6 august 2009

Asa cum am mai spus, sambata am ajuns la Brasov dupa ce trecusem si pe la Cetatea Rasnov...am ajuns la pizzeria noastra favorita, Kowlun si de-aici, la 5 minute de mers pe jos, gasesti si cofetaria noastra preferata: "La vatra Ardealului". Desi, in ultima vreme m-a cam dezamagit aceasta cofetarie...pentru ca nu-si mai pastreaza retetele proprii...am zis:" hai sa mai incerc inca o data Deliciu, poate a fost o intamplare data trecuta sa nu-l mai gasesc atat de bun, daca tot am ajuns aici...doar trebuie sa traversam!"- spuneam eu cumnatelului meu, venit in vizita dupa mai bine de un an.
Cand am intrat...aceeasi vanzatoare, aceleasi mese cu scaune, dar nu si aceleasi prajituri de-ti lasau gura apa. Oricum, vitrinele erau aproape goale, le gaseam la fel dupa alte 3 incercari pana atunci.( 1 august) Ma tot uitam dupa Deliciu...ma uitam si in farfuriile celor care serveau...nimic! Inainte, de cate ori ajungeam la Vatra Ardealului...era bataie dom'le pe aceasta prajitura, ba chiar se intampla sa nu mai apuci, toata lumea nu cerea decat Deliciu! Am lasat putin o figura dezamagita in timp ce ma privea vanzatoarea si parca ii citeam pe fata nerabdarea de a ma servi cu ceva...insa, zarind intr-un tarziu prajitura mea favorita uitata pe o tava, ii spun: " dati-mi, va rog, 3 portii de Deliciu si o Indiana!" Imi cantareste mai intai farfuria, apoi portia, lingurita, rabdarea si nervii mei si spune cu juma' de gura:" 38 lei". Poate pare mare portia in fotografie, dar ea este foarte mica fata de alta data...dar la 60 lei kg...cam atata costau cele 3 portii injumatatite de Deliciu.

Am observat, ca si datile trecute, ca nu mai pica zmeura si sucul ei pe prajitura, ca in reteta originala, ci gaseai struguri, piersica, ananas... un cocktail de fructe aruncate acolo care n-au nici un gust, probabil conserva ceva! N-am avut stare la masa si m-am dus sa o intreb ce se intampla cu Deliciu, de ce nu mai este ca cel pe care il adoram.
" acum facem cu ce fructe gasim...merge cu orice, nu mai facem doar cu zmeura"
"Pacat..."am spus eu, iar in sinea mea:" am incercat de 3 ori, clar ca au stricat reteta!"
Imi pare rau...de ce? pentru ca era cea mai buna prajitura care exista sau cel putin, cea mai buna prajitura mancata de mine...ori eu...am mancat destule, cu orice minuni in ele...dar Deliciu, avea un gust aparte! Sincer, mergeam la Brasov cu o placere nemaintalnita...stiam: pizza de la Kowlun si praji' de la Vatra Ardealului! Acum, sper, sa nu ne dezamageasca si cei de la pizzerie!
Poate sunt cateva persoane care cunosc sau au mancat aceasta prajitura si imi dau dreptate, era fantastica!
Am mancat prajitura, pe toata, iar niste persoane de la masa vecina...mi-au ascultat comentariile zambind, erau de acord cu mine, fusesera la fel, dezamagiti !
Daca are cineva reteta originala, va rog, lasati-o la comentarii. multumesc!

19 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Wow.... sunt f socata de ceea ce am citit. Intr-adevar pot sa confirm ca aceasta prajitura era extraordinar de buna. Isi merita numele pe deplin. Nici eu nu am mancat ceva mai bun in viata mea. Nu pot sa cred insa ca au modificat-o! Mi-a mai zis cineva ca nu mai e ca inainte insa credeam ca o fi ceva de moment (nu o fi nimerit-o, ma gandeam). Pacat. Isi strica reputatia si isi pierd clientii. :(

Ducesa spunea...

Da tu Ina, era foarte delicioasa, chiar isi merita numele! acum o gasesti cu bucati de piersica, struguri, cateva afine ( dar nu mereu) si nu mai are acelasi gust. am observat ca nimeni nu mai cerea deliciu, culmea! mi-aduc perfect aminte de un tip care statea la rand in spatele meu si tot repeta prietenului sau:" sper sa nu cumpere tipa din fata mea ce a mai ramas pe tava, aoleu, sper sa nu mai ceara multi tot Deliciu ca iar nu apucam!" cam asa era pe-atunci la Vatra Ardealului, dar... a fost odata!

Diana spunea...

Acum e la fel ca pe vremuri, cu fructe de padure... Am fost acolo zilele trecute si am mancat, dar atentie, e 80 lei/ kg...:)

Ducesa spunea...

Mersi de info, Diana!

Ma gandeam eu ca le-au scumpit...astia in fiecare an scumpesc prajiturile, de parca le-ar aduce cu avionul!

Alti nesimtiti, nu mai calc pe-acolo!

anna spunea...

Asa e !!Eu sunt din Brasov.Si sa vedeti cat e kilogramul acum!!sau scumpit si mai mult ca doar...e criza!!!Iar in preajma sarbatorilor cand au vanzare...toate prajiturile au alt gust,se scurg...ca nu au avut timp sa se incorporeze iar vanzatoarea aia mai tanara te mai si fura la cantar!!!
Pacat de ce a fost Vatra Ardealului...

Anonim spunea...

Prajitura Deliciu cu fructe de padure gasiti la Ando's, sus, unde e pizzerie. E foarte buna, cel putin mie imi place si pretul mi se pare ok(7.5 ron iar gramajul prajiturii e 200g) Eu zic sa incercati.

Maria spunea...

Mai cautati inca reteta? Cred ca am recreat-o destul de autentic. E la frigider acum, la rece

Stiri Turism spunea...

Sincer, mie mi se pare jaf la drumul mare, preturile sunt pentru turisti, iar calitatea e oferita ocazional, cand nu ii costa prea mult.
Tre sa fi disperat sa dai 20 lei pe o prajitura, costa cat o masa la o pizzerie respectabila.

Anonim spunea...

la complex wolf de la intrare in bran au prajitura asta.e o bunatate si portiile sunt generoase.

Anonim spunea...

draga Maria,

Si eu vreau sa fac prajitura asta. Era intr-adevar delicioasa. Am fost prin Brasov in Septembrie si am mers special la Vatra Ardealului pentru Deliciu, insa era veche!!!! Am plecat dezamagita, dupa ce a costat o caruta de bani:((

te rog frumos, spune-ne si noua reteta. Multumesc. oana

Anonim spunea...

Also, vaginal Yeast Infection can die off time period,
when the Yeast Infection can expand once more in the discharge pockets of the intestines.

Tutto questo rappresenta un only about prevail strong-arm,
psychological, cognitive or behavioral symptom attaining pipe bowl dare and
likewise absolutely drain the host.

My weblog :: candida infection symptoms
my web site > treatment for yeast infections in women

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Ne dati si noua reteta?:((

Unknown spunea...

Salutare!!Intradevar,prajiturile nu mai sunt ce au fost.Cu mandrie spun ca cea care le facea atat de gustoase era sora mea,alaturi de inca doua doamne si cateva ucenice.Retetele au ramaas aceleasi insa ele au plecat..iar asta se vede in produsul finit.Acasa,inca mai facem acel Deliciu(care de fapt este un tort) si restul prajiturilor care iti lasa gura apa..la propriu!

Ella spunea...

Buna fetelor, sunt insarcinata si toata noaptea numai la prajitura deliciu am visat, si cum m-am trezit am intrat pe internet sa caut reteta, eu am mancat la Codlea la cofetaria Favorit (am lucrat acolo) si era excelenta era cu capsuni si rodii.
am sperat sa gasesc reteta in comentariile voastre!

Anonim spunea...

Buna,

Va recomand cofetaria Adriana din Ghimmbav. Doamna care detine cofetaria a lucrat la Vatra Ardealului, pana ce si-a deschis propria afacere! Tortul este foarte delicios, iar de cand a gustat toata familia, de la mic la mare, nu putem sa renuntam la ea si o tot comandam, de fiecare aniversare!:)

Anonim spunea...

Ma intereseaza reteta prajiturii Deliciu! Eu am plecat de mult din Brasov si vin foarte rar, cam o data la doi ani! Dar de fiecare data nu mai apuc sa o cumpar din cofetarie! Va rog, cine are reteta originala sa mi-o trimita si mie! Multumesc tare mult!

Unknown spunea...

Adevaratul deliciu se afla la Ghimbav cofeteria Adriana.

Unknown spunea...

Buna. Caut reteta de prajitura Deliciu pentru a o pregati acasa. M-am mutat de mult timp din Brasov si visez sa mai gust din aceasta delicatesa. Ma poti ajuta in acest sens?

 
Ganduri - by Templates para novo blogger