marți, 24 noiembrie 2009
Criminalul dulce
Dorinta de a ”imbunatati” totul si de a separa ingredientele “de care avem nevoie “ de cele de care “ nu avem nevoie” ne face sa rafinam majoritatea alimentelor.
Alimentele “imbunatatite” artificial doar par ca ar avea aceleasi calitati nutritive ca si cele naturale. Alimentele artificiale si naturale au la fel de multe lucruri in comun-doar arata altfel.
Aceeasi diferenta este si intre vitaminele naturale si cele sintetice sau intre unt si margarina.
Prin gatit sau alte forme de tratare la temperaturi mari, alimentele isi pierd informatiile biologice(continutul total si compozitia substantelor chimice din produsele naturale) obtinute de la soare, pamant si apa. Organismul nostru nu recunoaste si nu asimileaza din primul moment acest gen de mancare. Trebuie sa cheltuiasca din propriile resurse pentru a le face folositoare.
Sfecla de zahar si zaharul obtinut din aceasta sunt un bun exemplu.
Sfecla de zahar este un produs natural care contine multe vitamine, saruri minerale,enzime si hormoni. Din contra, zaharul extras din sfecla este bine rafinat, cristalizat si filtrat.(o substanta otravitoare, clorura de calciu, se foloseste pentru a-l albi).Patrunde in stomac ca o substanta pura din punct de vedere chimic, zaharoza, fara alte vitamine, saruri minerale sau alte substante biologice active.Zaharoza pura nu poate fi asimilata;trebuie sa fie insotita de alte substante.Sfecla contine toate substantele necesare; zaharul nu.Organismul nostru este fortat sa foloseasca din propriile resurse de calciu, fier si alte elemente.Acest lucru duce la stricarea dintilor, diabet,anemie.
Cercetarile indica faptul ca zaharul cauzeaza degenerarea vaselor de sange si a celulelor individuale, mutatii si poate duce chiar si la cancer.
ZAHARUL ALB RAFINAT, ESTE, PROBABIL, UNUL DINTRE CELE MAI DAUNATOARE PRODUSE DIN VREMURILE NOASTRE.ATUNCI CAND ESTE FOLOSIT EXCESIV, NE POATE DISTRUGE SANATATEA, DEOARECE INLATURA DIN ORGANISM CALCIUL SI MULTE ALTE MICROELEMENTE.
Exista o reteta ce ne permite sa schimbam zaharul-dusman in zahar-prieten.
Amestecati 750 g zahar alb cu aproximativ 200 ml de apa(fiarta sau topita din gheata) si 200 g miere, intr-un borcan de sticla.Pastrati-l timp de 8 zile la temperatura camerei, amestecandu-l de trei ori pe zi cu o lingura de lemn.Reactiile chimice din borcan fac ca zaharoza(responsabila de absorbtia calciului) sa se disocieze in glucoza si fructoza-ambele binefacatoare pentru sanatate.
Mierea, zaharul nerafinat sau produsele din fructe(gemul, marmelada) sunt substituente bune pentru zaharul alb. Din cand in cand, trebuie sa schimbam tipul de zahar pe care il folosim sa indulcim ceaiul.
(sursa- Mikhail Tombak)
(sursa- Mikhail Tombak)
PS: personal, am renuntat la zahar de 16 zile. nu mai folosesc decat siropul de agave si, ocazional,(atunci cand plec la drum) extractul natural de stevie, si se simte !!!
6 comentarii:
Felicitari pentru renuntarea la zahar! :)
Mersi,chiar e un lucru mare pentru mine...
Faci schimbari importante din cate vad. Te felicit. Ai sa vezi multe rezultate imbucuratoare dupa cateva luni. Te-am pupat.
Multam Ina.
Da, am facut schimbari majore in alimentatie si nu numai... deja se vad imbunatatiri multiple, ma refer in special la starile de oboseala pe care le-am avut inainte, la lipsa de energie...
Ce sa spun? cartea lui Tombak imi este acum cel mai bun ghid de sanatate.te pup!
Felicitari pentru articol. Chiar ar trebui mai mult mediatizate efectele negative ale zaharului rafinat.
Ne face placere sa regasim pe blogul dvs. sigla biomania si chiar un produs din gama noastra de produse bio.
Mi-ar face placere sa putem promova impreuna un stil de viata sanatos, printr-o alimentatie sanatoasa.
Multumesc mult Nicoleta, chiar mi-ar face placere, de ce nu?
Legat de sigla biomania...sunt multumita de produse si as vrea sa existe cati mai multi oameni care sa le consume.toate bune!
Trimiteți un comentariu